пакистан наводнения
пакистан наводнения / БТА
Жертвите при наводненията, предизвикани от мусонните дъждове, на много места в Пакистан от средата на юни вече станаха повече от 1000, предаде Асошиейтед прес, като се позова на властите.

По данни на пакистанската Служба за борба с бедствия и аварии от началото на сезона на мусоните, който тази година започна по-рано от обикновено, са загинали 1033 души. Броят на жертвите надхвърли днес 1000, след като властите в Северозападната погранична провинция и южната Синд съобщиха за нови смъртни случаи.

Пакистан търси помощ заради невижданите наводнения (СНИМКИ/ВИДЕО)

Шери Рехман, която е сенатор и министър за климата, каза във видеообръщение в Туитър, че Пакистан преживява "сериозна климатична катастрофа, една от най-големите за това десетилетие".

Папа Франциск заяви днес, че в мислите си е с "населението в районите на Пакистан, засегнати от катастрофалните наводнения". Той каза това по време на поклонническото си посещение в италианския град Акуила, който пострада при разрушително земетресение през 2009 г. Моля се "за многото жертви, ранени и евакуирани, както и за своевременна и щедра солидарност от страна на международната общност", добави Франциск.

20 души загинаха при сблъсък на автобус с бензиновоз в Пакистан

Наводненията, които бяха предизвикани от изсипалите се в последно време над Пакистан големи количества дъжд, отнесоха цели села и унищожиха насаждения. Армията и спасителните екипи евакуираха хора в лагери за временно настаняване и осигуриха храна за хиляди пакистанци, прокудени от домовете си.

Безпрецедентният сезон на мусоните засегна и четирите пакистански провинции. Близо 300 000 къщи са разрушени, редица пътища на практика са непроходими, има и повсеместни спирания на тока, които оставиха на тъмно милиони хора.
БТА