/ ThinkStock/Getty Images
Температурите в Обединеното кралство са на път да достигнат 40 градуса за първи път в историята, докато Франция, Португалия, Испания, Гърция и Хърватия се борят с горски пожари от дни и дори седмици.

Причината е глобалното затопляне и по време на гореща вълна тази връзка може да се направи лесно.

Как точно са свързани изменението на климата и горещите вълни?

Средната температура на планетата се е повишила с 1,1 С в сравнение с прединдустриалния период, главно поради огромното увеличение на парниковите газове, предизвикано от човешката дейност. Въглеродният диоксид (CO2) има най-голям принос за глобалното затопляне; концентрацията му в атмосферата е нараснала с 48% в периода 1750-2020 г.

Подобно на стъклото на парника, CO2, метанът, азотният оксид и други газове задържат слънчева топлина, поради което в космоса се връща по-малко топлина.

С повишаването на средните температури - все по-близо до границата от 1,5 °C, която ще бъде катастрофална за много страни, се увеличава количеството на времето в "изключително горещата" част на спектъра, което прави екстремните горещини по-чести, по-дълги и по-интензивни, съобщава Евронюз.

Според едно скорошно експертно проучване гореща вълна, която в прединдустриалния период е имала вероятност да се появи през дадена година 1 към 10, сега ще се появява средно почти три пъти по-често и ще бъде с 1,2 °C по-гореща. Гореща вълна, която би настъпила 1 към 50 пъти, ще настъпва пет пъти по-често.

Какво могат да ни кажат учените за причините за горещите вълни?

"Мисля, че с голяма увереност можем да кажем, че всяка гореща вълна, която се случва днес, е станала по-интензивна и по-вероятна поради изменението на климата", казва съавторът д-р Фридерике Ото, старши преподавател по климатология в британския Институт за климатични промени и околна среда "Грантъм".

С други думи, вече не е необходимо да чакаме "проучвания за приписване", за да докажем, че изменението на климата влошава горещините. Подобни изследвания обаче все още са много ценни.
Проучване на World Weather Attribution (WWA) установи, че горещата вълна, която унищожи канадско село миналото лято, след като рекордните 49,6 °C бяха последвани от горски пожар, е станала 150 пъти по-вероятна поради изменението на климата. Без него тя би била "практически невъзможна", твърдят климатолозите. Тези, които се върнаха, за да възстановят Лайтън, бяха отново евакуирани миналата седмица.

Д-р Мариам Закария, която работи и в Института "Грантъм" и във WWA, казва, че "тази година се случиха толкова много екстремни събития, че е трудно да се разгледа всяко едно поотделно".

Фокусирането върху събитията, които са имали най-голямо въздействие върху хората и селското стопанство, обаче е ключова част от комуникацията за климата. Въпреки тревожните набори от данни, с които работи, д-р Захария заяви: "Посланието е, че трябва да започнем да действаме, и аз имам голяма надежда за нас; ако действаме навреме, можем да направим достатъчно, за да се адаптираме и да смекчим изменението на климата в бъдеще.
БГНЕС