/ iStock
Чака ни много горещ уикенд.

В събота ще е слънчево и горещо, а в неделя температурите дори ще се повишат с още няколко градуса. В следобедните часове в съботния ден в крайните източни райони ще духа слаб до умерен източен вятър. Максималните температури ще бъдат предимно 34°С и 39°С, в София - 34°С.
 

карта
НИМХ


За съботния ден в страната синоптиците са обявили жълт и оранжев код, което означава опасно време.

Времето през юли: От 13 до 39 градуса

В събота над Черноморието ще бъде слънчево. Около и след обяд ще духа слаб до умерен, източен вятър. Максималните температури ще са между 28°С - 31°С. Температурата на морската вода е 24°С - 26°С. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала.

Слънчево ще бъде времето и в планините. Ще духа слаб, по най-високите части на Рила и Пирин - до умерен, север-североизточен вятър. Максималната температура на 1200 метра ще е около 28°С, на 2000 метра - около 21°С.

В неделя температурите ще се повишат с още градус-два и максималните в по-голямата част от страната ще са между 36°С и 41°С. Най-топло синоптиците очакват да бъде в Дунавската равнина, в Горнотракийската низина, в районите на Сандански и Петрич.

Ще бъде слънчево, преди обяд - и почти тихо. В следобедните часове със слаб, в Дунавската равнина - умерен, северозападен вятър температурите ще се понижат слабо. Ще се развива купеста облачност, само на отделни места, главно в планинските райони в Западна и Централна България ще превали краткотраен дъжд.

В понеделник ще бъде предимно слънчево, с временни увеличения на облачността, малка вероятност за изолирани краткотрайни валежи има в източните и планинските райони. Вятърът ще стихне. Максималните температури ще са между 32°С и 37°С.

Кога са били измерени най-високите температури през юли у нас?

За месец юли 45,2 градуса е била измерената температура през 1916 г. в Садово. Това е и най-високата температура, измервана някога в България.

На 23 юли в Сандански, преди години, е била измерена температура от 43,6 градуса.

Подробна информация за времето днес и прогнозата за десет дни напред вижте на Sinoptik
БТА/НИМХ