Чеченски спецчасти са внедрени в структурите на Ислямска държава
Чеченски спецчасти са внедрени в структурите на Ислямска държава / Guliver/Getty Images

В Сирия наземно са базирани чеченски сили, лоялни на Кремъл, за да събират военна разузнавателна информация дълбоко в териториите, контролирани от "Ислямска държава", предаде Ройтерс, цитирайки руската държавна телевизия. Руският авиационен корпус, базиран в Сирия, използвал тази информация, за да определя целите на въздушните си удари срещу противниците на режима на Башар Асад.

Чеченски агенти също така били внедрени в структурите на ИД, твърдял подкрепяният от Москва чеченски лидер Рамзан Кадиров. Той се похвалил , че още в началото на сирийската война е изпратил тайни агенти, които да се обучават заедно с джихадистите.

Ново видео на ИД потресе света - дете екзекутира двама „руски агенти"

"Според Кадиров в ИД е изградена обширна шпионска мрежа", отбеляза руската държавна телевизия, която обикновено отразява линията на Кремъл. Чеченските агенти събирали информация за структурата и броя на терористите, идентифицирали цели за въздушни атаки и документирали резултатите от руските бомбардировки. Тези твърдения и данни се разкриват в документален филм, който ще бъде излъчен в сряда по тв канала "Русия 24".

„Ислямска държава" обезглави руски шпионин

Дмитрий Песков - говорителят на руския президент Владимир Путин, отказа да потвърди информацията, че в Сирия има чеченски сили. Ройтерс припомня думите на Кадиров от октомври м.г., че иска да изпрати чеченски бойци в Сирия, които да участват в "специални операции", но би сторил това само ако Путин лично разреши това.

Източник: БТА