Ново видео на ИД потресе света – дете екзекутира двама „руски агенти”
Ново видео на ИД потресе света – дете екзекутира двама „руски агенти” / Thinkstock/Getty Images

Джихадистката групировка "Ислямска държава" разпространи видеозапис, на който, както твърди, малко момче екзекутира с пистолет двама мъже, обвинени, че работят за руските разузнавателни служби, предаде Франс прес.

Седемминутното видео показва двама коленичили мъже, които биват застреляни от дете на десетина години след разпит, в който те са обвинени в опити да се внедрят в ИД в Сирия.

Клипът, озаглавен "Разкриване на вътрешен враг" на английски език и с коментар на руски, започва с разпита на един от двамата мъже, който казва, че е казахстанец. Той разказва, че е бил нает от руската разузнавателна служба ФСС, за да се сближи с член на ИД, който не се назовава.

Вторият мъж, чиято националност не се разкрива, но който казва, че е работил за ФСС в Русия, заявява, че му е било възложено да убие боец от ИД, чието име не посочва. Двамата казват, че от тях се е искало да събират и предават сведения за членове на ИД в Сирия.

След разпита видеото прекъсва, а после продължава с кадър на открито. На него се вижда джихадист от ИД в камуфлажни панталони и с брада до момче, въоръжено с пистолет. Мъжът произнася религиозни строфи и заявява, че двамата мъже "са
задържани от лъвчетата на халифата", провъзгласен от ИД.

Момчето е с дълга коса, облечено е в пуловер и военен панталон.

Двамата пленници са на колене пред мъжа и детето. Момчето стреля по всеки от тях - първо в главата, а после още няколко пъти, докато те паднат.

Същото момче се появява в друго пропагандно видео, разпространено през 2014 г., в което то казва, че иска да убива неверници.

Кадрите са заснети в тренировъчен лагер за деца, които се учат да разглобяват и сглобяват оръжие. Момчето казва, че името му е Абдала и е от Казахстан. Засега няма коментар от страна на ФСС във връзка с видеото.

Източник: БТА