Чавес заплаши да затвори частните училища във Венецуела
Чавес заплаши да затвори частните училища във Венецуела / netinfo

Президентът Уго Чавес заплаши вчера да затвори всяко частно училище, което не се съобрази с държавните правила, наложени от неговото социалистическо правителство, съобщиха агенциите.

Чавес предлага нов закон за образованието, който породи дебати още преди проектът да бъде публикуван. Президентът е обвиняван, че иска да наложи социализма в образованието на децата.

Самият президент каза, че страховете за образователна система, основана на предписания от Куба, са неоснователни, но частните училища трябва да приемат държавни инспектори. В противен случай те ще бъдат затворени и национализирани.

Чавес каза, че учебниците по история трябва да се променят, защото са твърде фокусирани върху европейските ценности. Той призова учителите да се въздържат от защита на капитализма.

До края на тази учебна година ще бъде готова нова програма, разработват се и нови учебници в помощ на образованието на "новия гражданин", каза министърът на просветата Адан Чавес, брат на президента.

"Не можем да им позволим да тровят децата ни с тези стари модели, които учат на капитализъм и консуматорство," добави той.