/ Guliver/Getty Images

Вманиачената по автомобилите Германия може и да е известна със своите автомагистрали без ограничения на скоростта, но подозренията, че чешки бизнесмен се е движил по участък от магистрала с 417 км/ч, са довели до проблеми с местните правоприлагащи органи.

Прокуратурата в Щендал, северната провинция Саксония-Анхалт, съобщи, че е започнала разследване на потенциална незаконна надпревара във връзка с инцидента.

Богатият собственик на спортен автомобил от Чешката република публикува в YouTube видеоклипове от шофирането с Bugatti Chiron, с което привлече вниманието към инцидента.

"Благодарим на Бога за безопасността и добрите обстоятелства", написа Радим Пасер в описанието на видеото в канала си. Някои от видеоклиповете показват виртуален скоростомер, който достига 417 км/ч на участък от магистрала между Берлин и Магдебург, западно от столицата.

Въпреки че записите са направени в средата на миналата година, видеоклиповете са публикувани в интернет едва наскоро и оттогава са гледани милиони пъти.

В отговор на коментарите, според които шофирането е било безотговорно и опасно, Пасер заяви, че е имал "добра видимост" и подчерта спирачните възможности на своето Bugatti.

Пътната полиция започна разследване, след като „подвигът“ беше широко отразен в различни медии. Резултатите бяха предадени на прокуратурата, която започна правна оценка на инцидента.

bugatti chiron
Guliver/Getty Images

Според Наказателния кодекс самостоятелното шофиране може да бъде класифицирано като забранено състезание, ако водачът "напредва с несъобразена скорост и по начин, който грубо нарушава правилата за движение и е безразсъдно". Министърът на транспорта на Германия Фолкер Висинг осъди поведението на водача, като отбеляза, че макар да няма ограничение на скоростта, автомобилът винаги трябва да бъде "под контрол".

Други използваха инцидента, за да се обявят в полза на въвеждането на законово ограничение. Пред списание "Шпигел" премиерът на провинция Долна Саксония Щефан Вайл заяви, че има "много основателни причини" за ограничаване на скоростта по магистралите, включително съображения за околната среда и безопасността.

БГНЕС