Българските фирми са готови да наемат работници от Виетнам
Българските фирми са готови да наемат работници от Виетнам / снимкa: Sofia Photo Agency

Министърът на труда и социалната политика Емилия Масларова пристигна на посещение във Виетнам.

2000 нови работници са нужни в строителството през тази година и български фирми са готови да наемат на свободните работни места и виетнамци. Това каза пред Дарик радио заместник-председателят на Българската строителна камара Иван Бойков, който е в делегацията на министъра на труда и социалната политика Емилия Масларова в Ханой.

Масларова поясни, че въпросът за наемане на виетнамски работници в България няма да се включва в меморандума за сътрудничество между българското и виетнамското трудово и социално министерство, който беше обсъден от експерти веднага след пристигането на българската делегация. Това е така, защото общите правила на Европейския съюз не позволяват воденето на сепаративна политика в областта на пазара на труда. Български работодатели, обаче, и в момента могат да наемат виетнамци на работа по общия ред при липса на кандидати – българи или граждани на други държави от ЕС и след получаване на разрешение от Агенцията по заетостта, чийто изпълнителен директор Сотир Ушев също е в Ханой.

Според информация от агенцията през 2007 г. е било издадено само едно разрешение за работа на виетнамец, защото е нямало други искания. През тази година вече има искания от „Оргахим” – Русе за 29 зидари и от „Русенска корабостроителница” за 32 електрозаварчици от Виетнам. А един виетнамски специалист за поддръжка на линия за производство на соеви сосове и азиатски спагети вече е получил разрешението.

Според виетнамската статистика 75 хил. са новите работници от Виетнам в чужбина през 2007 г. Общо половин милион от 85 милионното виетнамско население работи извън страната в 40 държави, главно в Япония, Корея, Тайланд, Малайзия и Близкия изток. През последните 16 години 23 млрд. щатски долара са били преведени от работещи в чужбина виетнамци в родината, като само за 2006 година сумата е почти 4,5 млрд. долара. Работната сила във Виетнам е млада и наброява около 43 млн. души, като всяка година още близо 1,5 млн. работници излизат на пазара на труда.

Въпреки големия икономически ръст, отчитан от виетнамските власти и световните пазари, първите впечатления от столицата Ханой са за повсеместна бедност, която очевидно тласка младите да си търсят работа в чужбина, включително да разчитат и на възобновяване на прекратените преди 18 години трудови и социални отношения с България при настоящето посещение на Масларова.