Българка за атентатите в Брюксел: Паниката завладява хората
Българка за атентатите в Брюксел: Паниката завладява хората / © БГНЕС
Българка за атентатите в Брюксел: Паниката завладява хората
85365
Българка за атентатите в Брюксел: Паниката завладява хората
Българка за атентатите в Брюксел: Паниката завладява хората
  • Българка за атентатите в Брюксел: Паниката завладява хората
  • Българка за атентатите в Брюксел: Паниката завладява хората

Часове след атентатите в Брюксел, страхът и паниката завладяват града. Не работят мрежите на мобилните операторите, не се движи градският транспорт, а детските градини и училищата затварят.

Все повече институции също спират работа, а властите съветват хората да не напускат домовете или работните си места. Какво точно се случва в столицата на Белгия чуйте от българката Диана Йорданова, която се намира в Брюксел.

„В момента всички в Брюксел започнаха наистина сериозно да се притесняват понеже сутринта първата експлозия, която се е случила, е била на националното летище в 8 часа. Тъй като летището е извън града, не се усети толкова много това, което се случва. Но след експлозията на метростанция Маалбек, която се намира на 6-7 минути пеша от парламента, паниката се усили. Хората, които работят в парламента, не могат да го напуснат. Детските градини и училищата започват да затварят, много хора отидоха да прибират децата си" - разказва Йорданова. Тя добави, че сирените и алармите, които се чуват постоянно, създават допълнително напрежение, където и да се намираш в града.

„Градският транспорт е изцяло стопиран, няма никакви средствата за придвижване, дори и такситата не отговарят на обаждания. Паниката е навсякъде" - описа обстановката в Брюксел Диана Йорданова. Тя каза, че се намира на две метростанции от Малбек, а най-лошото е, че живее точно до Комисията и няма идея как ще се прибере.
„В града има малко движение, но само с коли" - уточни тя.

„Има много предупреждения хората да не мърдат от мястото, където се намират. Гражданите се чувстват директно застрашени. Хората определено се страхуват, това е вече тенденция. Според мен има усещането, че това тепърва ще започва да се случва" - добави българката.
„Днес страхът се възвърна и не знам колко време ще продължи. Това се цели - да бъдат изплашени обикновените хора. Това наистина е сърцето на Брюксел. Атентатите са доста добре планирани" - смята тя.

„Брюксел е голям град, но не може да се сравнява като подготовка с Париж или Лондон. Имаше полиция навсякъде" - коментира тя и факта дали атентатите е можело да бъдат предотвратени.

„Трябва да се знае също и, че тази седмица е Католическият Великден и този четвъртък и петък институциите са затворени и тъй като много хора са планирали да излязат в отпуск, не случайно именно днес се е подготвял този атентат" - смята Диана. Според нея метрото е възможно да не работи още 4-5 дни, а в момента мобилните мрежи не работят и тепърва все повече институции ще бъдат затворени.