България да побърза с НАТУРА 2000, призова евроексперт
България да побърза с НАТУРА 2000, призова евроексперт / снимка: Sofia Photo Agency
България да побърза с изготвянето на списъците със защитени зони по НАТУРА 2000 - за това призова Андрас де Нетър, експерт от главната дирекция „Околна среда” на Европейската комисия по време на провеждащата се в Брюксел конференция за журналисти.

Предоставените от България към момента списъци със защитени зони са недостатъчни, посочи Де Нетър. По време на конференцията стана ясно обаче, че Европейската комисия не е получила последния списък със защитени зони по НАТУРА 2000, приет от Министерския съвет преди около две седмици.

В Европейската комисия непрекъснато се получават писма както от природозащитници, неправителствени организации, така и от собственици на земи, които протестират срещу включването им в зоните на НАТУРА 2000. Европейската комисия обаче не предвижда суми за компенсиране на собствениците на земи. Това е въпрос, който трябва да се реши от правителствата на отделните държави, според спецификацията на тяхното законодателство.

Строителство върху зона по НАТУРА 2000 се разрешава, само не нарушава екологичната й цялост. Позволени са всякакви форми на земеделска обработка, припомни Де Нетър.

Румъния все още не е определила зоните си и Европейската комисия започва да става нетърпелива по този въпрос. Полша е дефинирала едва 7% от територията си и този факт вече се анализира от Европейския съд, посочи още експертът от Дирекция „Околна среда” на Европейската комисия.