Българи и румънци представят фалшиви разрешителни за работа в немски кланици
Българи и румънци представят фалшиви разрешителни за работа в немски кланици / netinfo

След присъединяването на България и Румъния хиляди граждани на двете страни заливат кланиците в Германия с фалшиви разрешителни за работа, пише германското издание на в."Файненшъл таймс".

Властите нямат законово основание да действат срещу тези имигранти, тъй като новоприети страни не сътрудничат, сочи изданието, цитирано от БТА.

То описва случай с румънци, които представят на германските митничари редовно уверение, че са изпратени от кланица в Румъния да работят за кратко време в Германия. Точната проверка на данните за румънското предприятие е забранена, а митничарите не разполагат с необходимата техника, за да проверят действителния престой на тези хора в Германия, обяснява ФТ.

Същото е положението и с български и румънски имигранти, идващи в Германия, за да работят в сферата на металообработването и селското стопанство срещу заплащане, което не е привлекателно за германците, обяснява вестникът.

Според "Файненшъл таймс" трябва да има точни предписания от ЕС, които да предотвратяват съмнителни предприятия да основават фиктивни фирми, да изпращат нелегални работници между страните членки и да подбиват конкурентите с евтини заплати.

Източноевропейските работници например трябва да доказват, че са социално осигурени. На практика обаче това изискване лесно се заобикаля, тъй като замесените страни не си сътрудничат, отбелязва вестникът.

В борбата срещу нелегалните фирми германските следователи имат неприятен опит с държави още от първото разширяване на ЕС на изток - Полша, Унгария и Словакия, пише вестникът. Сега вълната от желаещи да работят идва стремително от източната периферия на ЕС. ФТ цитира германски търговец, че румънската работна ръка просто е най-евтината.

Постоянно падащите възнаграждения и множеството сигнали за нелегална трудова заетост тревожат профсъюзите в Германия, сочи вестникът. По тяхна преценка в момента в месопреработвателната промишленост работят 15 000 източноевропейци с дъмпингови цени, като 90 процента от тези работници са нелегални. Заради тях държавата не успява да събере данъчни постъпления и вноски за социални осигуровки, възлизащи на повече от 100 милиона евро годишно.