Бунтовниците в Йемен контролират Аден и задържат поддръжници на президента
Бунтовниците в Йемен контролират Аден и задържат поддръжници на президента / БГНЕС

Йеменски бунтовнически сили контролират улици в град Аден и задържат поддръжници на избягалия от Йемен президент Абд Рабу Мансур Хади, съобщи ТАСС, като се позова на представител на организацията "Ансар Аллах", цитиран от ливанската телевизия "Ал Манар".

В Аден са влезли части на йеменската армия, преминали на страната на шиитските бунтовници хуси, подкрепящи "Ансар Аллах". Според цитирания източник те са задържали министъра на отбраната Махмуд ас Субейхи и брата на президента.

Франс прес цитира служители на летището в Аден, че то е затворено от съображения за сигурност.

Ройтерс съобщи, позовавайки се на очевидци, че бойни самолети са прелетели над Аден и са изстреляли ракети по района, в който е резиденцията на Хади. Според думите им зенитни батареи са открили огън по самолетите.

ТАСС предава, че се води интензивна престрелка в Аден близо до телевизионния център и в района Ет Тауахи, където е Управлението по политическа сигурност.

По данни на телевизия "Ал Маядин" президентът Хади се е укрил на безопасно място в Аден.

По данни на телевизионния канал "Ал Манар" Саудитска Арабия е изпратила към границите на Йемен бронирана техника и артилерия.

"Призоваваме всички съседни държави да запазят спокойствие и да преминат на страната на йеменския народ в борбата му с терористичната групировка Ал Кайда", каза представителят на "Ансар Аллах". По думите му "йеменците сами ще решат своите проблеми чрез политическо уреждане".

Хусите са обявили награда от 20 милиона риала (100 000 долара) за залавянето на Хади.

По-рано беше съобщено, че президентът е избягал от Аден и е поел в неизвестна посока. Предполага се, че той е напуснал Йемен. Негови приближени обаче опровергаха тази информация.

Съветникът на президента по националната сигурност генерал Али ал Ахмади, отговаряйки на въпрос на Ройтерс, заяви, Хади е в Аден, че и двамата се намират в президентския дворец. Мохамед Марем, шеф на канцеларията на президента, също каза за Ройтерс, че Хади е в Аден и следи развитието на ситуацията. "Призоваваме хората да сплотят редиците си и сме убедени, че йеменският народ, арабските народи и правителства няма да се съгласят Аден да бъде завзет".

Йеменският министър на външните работи Рияд Ясин призова за незабавна арабска военна интервенция срещу напредващите шиитски бунтовници, предаде Асошиейтед прес. Ясин каза пред дубайския сателитен канал "Ал Арабия", че Йемен е поискал от арабските страни - особено от богатите на петрол сунитски държави в Залива, да изпратят военновъздушни и военноморски сили, за да се противопоставят на шиитските бунтовници, известни като хуси.

Ясин обвини хусите, че проправят пътя към превземане на Йемен от Иран. Бунтовниците отричат да имат връзки с Иран.

Арабската лига съобщи, че ще разгледа предложението на йеменския външен министър за военна намеса. Това ще стане на среща на министрите на външните работи от организацията утре, предаде Ройтерс.

По-рано от Аден дойдоха съобщения, че на държавните служители е предложено да напуснат работните си места и да се разотидат по домовете, а жители се въоръжават в очакване на нападение на шиитските бунтовници хуси.

Според телевизия Ал Арабия, цитирана от ТАСС, хусите са взели намиращото се в превзета база на ВВС оръжие. Йеменски информационен сайт съобщи, че нпадателите са били с униформи на специалните части. Бунтовниците влезли в базата с три танка и били въоръжени с леко стрелково оръжие.

В неделя бунтовниците хуси превзеха третия по големина йеменски град - Таиз, и продължиха към Аден, припомня ТАСС. Йеменският президент поиска международна намеса. Движението на хусите, което оспорва законността на президента Хади, подкрепян от САЩ, през последните месеци завзе по-голямата част от Северен Йемен.

Източник: БТА