/ Агенция по заетостта
Броят на заразените с коронавирус в Русия е нараснал с 30 за денонощие и е достигнал 93 души. Това съобщи днес на заседание на координационния съвет към руското правителство за противодействие на разпространението на коронавируса вицепремиерът Татяна Голикова, цитирана от ТАСС.

"В Русия към момента според последни статистически данни от днес са регистрирани 93 случая на заразени, от тях четирима са оздравели и са изписани. Други 79 се намират на стационарно лечение, а при 57 от тях заболяването протича в лека форма, без каквито и да е симптоми", допълни тя.

Седем пациенти с коронавирус в Русия са се заразили при контакт с болни вътре в страната, а останалите 86 случая са пренесени от чужбина, каза Голикова.

Близо 15 000 души в момента са останали под медицински контрол в Русия от общо 50 000, намирали се под медицинско наблюдение след пристигане от други страни във връзка с коронавируса и всички те са напълно здрави, допълни руският вицепремиер.

Заплащането на болничните на намиращите се под карантина ще се извършва авансово на всеки пети работен ден, за да не губят те доходите си, съобщи Голикова.

Русия обяви нови мерки за борба с коронавируса

Властите на руската столица бързат с построяването на болница за пациенти с коронавирус, подобна на медицинските обекти, изградени спешно в Китай, предаде Ройтерс.

Новата болница с 500 легла ще бъде готова "в близко бъдеще", съобщи заместник-кметът на Москва Анастасия Ракова. Болницата, която ще е в югозападните предградия на Москва, ще бъде опасана с ограда и охранявана, съобщи пък московският кмет Сергей Собянин още миналата седмица. Московският кмет заяви, че новата болница се строи в район без големи жилищни блокове и няма да представлява опасност за местното население.

Медицинските ресурси на руската столица досега са се оказали недостатъчни, допълни Собянин. Действаща московска болница е била преоборудвана в център за лечение и карантинна зона изключително за пациенти с коронавирус. Но Собянин каза, че иска да бъде осигурен допълнителен капацитет, ако възникне необходимост.

Властите на руската столица днес забраниха всички прояви на открито и ограничиха проявите на закрито до не повече от 50 участници до 10 април, съобщи на сайта си московският кмет Собянин. Той допълни, че всички държавни училища в града ще бъдат затворени от 21 март до 12 април.

На свой ред ръководителят на руската Република Башкирия, намираща се на около 1200 км. източно от Москва, заяви днес, че местните власти ще построят също нова болница през идните няколко месеца за лечение на пациенти с коронавирус, съобщи агенция РИА Новости, цитирана от Ройтерс.