Британски журналист си купил фалшив паспорт в България
Британски журналист си купил фалшив паспорт в България / netinfo

Много е лесно е да се купи фалшив паспорт в затъналата в корупция България, която влиза в Европейския съюз на 1 януари, пише британският таблоид "Сън".

Репортер на вестника, действащ под прикритие, се снабдил с такъв документ само срещу 565 британски лири, като паспортът е на името на вътрешния министър Джон Рийд. Престъпници могат да проникнат във Великобритания, като използват подобни документи.

Нещо по-лошо - терористи могат да преминат през "пропускливите" български граници на път за Великобритания, отбелязва "Сън". Вестникът изтъква, че от първи януари България ще бъде юго-източната граница на целия Европейски съюз и отбчелязва, че страната ни граничи със Сърбия и Турция, която на свой ред граничи с Ирак и Сирия.

От вестника помолили специалиста по фалшиви документи Том Крейг да направи лабораторни изследвания на закупения паспорт. Бившият служител в Скотланд Ярд казал, че това е качествен фалшификат, който може да заблуди доста хора, включително полицаи. Ако не бъде проверен внимателно, този паспорт може да ви осигури достъп до Великобритания.

Веднъж влезли във Великобриния, с този документ може да се открие банкова сметка, да се получи кредитна карта или да се кандидатства за работа.

"Сън" пише още, че през ноември е изтекла информация за правителствен меморандум, в който се предупреждава за вероятността от увеличаване на предстъпленията след влизането на България и Румъния в ЕС. Трафикът на хора, проституцията, данъчните измами и престъпленията с кредитни карти са широко разпространени в България и Румъния, пише британският таблоид. В споменатия от вестника меморандум се казвало още, че български и румънски документи все по-често ще се използват с цел измама.

Репортерът на "Сън" разказва, че купил българския паспорт в района на хотел "Принцес", на булевард "Мария Луиза". Там, уточнява той, престъпници предлагат жени, наркотици и фалшиви евро-банкноти.

Материалът във вестника е богато илюстриран със снимков материал, а на интернет-страницата на вестника дори с видео клип.