Американският президент Доналд Тръмп беше тържествено посрещнат в Бъкингамския дворец в първия ден от тридневната си визита в Обединеното кралство, предаде АФП. Президентът на САЩ бе приветстван с топовни салюти и почетна рота от кралски гвардейци с традиционните им шапки от меча кожа, предаде АП.

Gulliver/Getty Images

Тръмп, придружен от съпругата си Мелания, беше очакван при слизането си от хеликоптера от британския престолонаследник принц Чарлз и съпругата му Камила.

Доналд Тръмп пристигна на официално посещение във Великобритания

По-късно Тръмп поздрави британската кралица Елизабет Втора, с която си размениха по няколко думи в присъствието на неговата дъщеря и съветничка Иванка и зетят му Джаред Къшнър. След няколко минути, прекарани в двореца, кралицата и президентът излязоха, за да изслушат британския и американския химн, изпълнени от кралските гвардейци, облечени в традиционните си червени мундири и шапки от меча кожа. Тръмп направи преглед на почетна рота.

Gulliver/Getty Images

В програмата на президента са обяд с кралицата, чай с Уелския принц и съпругата му в тяхната резиденция Кларънс хаус, а след това - официална вечеря.

Gulliver/Getty Images

Но непредсказуемият американски президент има намерение да не се ограничава с протокола, а да дава мнения по парливия въпрос за Брекзит, както и за трусовете в британската политика, отбелязва АФП. Няколко минути преди кацането на президентския самолет Еър форс 1, Тръмп даде тон с туит, в който нарече кмета на Лондон Садик Хан, който беше критикувал визитата му, "пълен неудачник".

Почестите, предвидени за американския лидер, предизвикаха вълна от протести, а няколко политици, сред които ръководителят на опозиционната Лейбъристка партия Джереми Корбин, няма да отидат на банкета.

Gulliver/Getty Images

Активисти на "Амнести интернешънъл" тази сутрин поставиха на мост срещу посолството на САЩ плакати с призиви за "съпротива" срещу Тръмп, срещу "расизма", "сексизма" и "омразата".

Gulliver/Getty Images

По време на визитата си Тръмп ще се срещне с министър-председателката Тереза Мей. Верен на репутацията си, стопанинът на Белия дом не се поколеба да прояви нетактичност още преди пристигането си в Лондон, отбелязва агенцията. Пред британската преса той разкритикува начина, по който Мей е водила с Брюксел преговорите за напускане а ЕС, и препоръча на бъдещия й наследник да се оттегли от общността без сделка.

Той посочи, че привърженикът на твърдия Брекзит Борис Джонсън е предпочитан от него за следващ премиер. Тръмп похвали също популиста Найджъл Фараж, лидер на Партията за Брекзит, спечелила изборите за Европейски парламент.

Gulliver/Getty Images

Преди да прелети над Атлантика, Тръмп каза, че "може да се срещне" с двамата политици, с които има "много добри отношения". Корбин определи коментарите на Тръмп като "неприемлива намеса в нашата демокрация".

Във вторник първата дама на САЩ Мелания Тръмп и съпругът на британския премиер Тереза Мей Филип ще организират градинско парти на "Даунинг стрийт" за служителите и техните деца, предаде Ройтерс.

Gulliver/Getty Images

От утре започналото днес тридневно държавно посещение на президента на САЩ преминава към политическите въпроси със среща на Тръмп с премиера Тереза Мей в канцеларията на Мей на "Даунинг стрийт". Докато лидерите обсъждат делови въпроси, брачните им партньори ще организират традиционно английско градинско парти, на което ще присъстват служители от премиерската канцелария и посолството на САЩ с децата си.

Филип Мей е мениджър на инвестиционен фонд и през трите години, в които съпругата му е премиер, гледа да не е в светлината на прожекторите.
БТА