/ Gulliver/Getty Images
Още преди да кацне американският президент критикува кмета на Лондон
Президентът на САЩ Доналд Тръмп пристигна на тридневно държавно посещение във Великобритания, предадоха световните агенции.

Тереза Мей: Визатата на Тръмп в Лондон ще подобри отношенията между двете страни

На лондонското летище Станстед Тръмп бе посрещнат от посланика на САЩ във Великобритания Уди Джонсън, външния министър Джереми Хънт и други официални лица. Той премина козирувайки край 20-те войници от почетната рота и се качи на президентския хеликоптер, с който замина за столицата.

Gulliver/Getty Images

Преди да пристигне в Лондон Тръмп отново отправи словесни нападки към столичния кмет Садик Хан, който критикува решението на британското правителство да приеме Тръмп на държавна визита. "Садик Хан, който по всякакви критерии се представя ужасно като Кмет на Лондон, проявява безразсъдна неприязън към гостуването на Президента на САЩ, който е със сигурност най-важният съюзник на Обединеното кралство. Той е абсолютен неудачник, който би трябвало да обръща внимание на престъпността в Лондон, а не на мен", написа Тръмп в Twitter. Вчера местен вестник публикува авторска статия на Хан, в която Тръмп е наречен "един от най-ненадминатите примери на нарастваща глобална заплаха" за либералната демокрация от страна на крайната десница, отбелязва АП.



Хан често е критикувал Тръмп и разреши ползването на гигантски балон, който изобразява президента на САЩ като пискащо бебе, на демонстрация близо до парламента по време на миналогодишното посещение на Тръмп. Протестиращи възнамеряват да използват отново балона при сегашната държавна визита на Тръмп.

Gulliver/Getty Images

Поддръжниците на Хан наричат Тръмп расист заради нападките му срещу първия кмет мюсюлманин на Лондон.

Говорител на Хан заяви в отговор на нападките на Тръмп, че "детинските обиди не би трябвало да са на нивото на президента на САЩ", отбелязва АФП.
БТА