/ Gulliver/Getty Images
Британският премиер Тереза Мей очаква с нетърпение предстоящото държавно посещение на американския президент, като се надява, че то ще допринесе за укрепването на отношенията между двете страни, съобщиха от кабинета на Мей.

Министър-председателят заяви, че посещението на американския държавен глава ще бъде възможност за по-нататъшно укрепване на тясното партньорство между Обединеното кралство и САЩ.

Тръмп определи Борис Джонсън като много добър вариант за следващ премиер на Великобритания

Доналд Тръмп вече направи няколко коментара, още преди пристигането си във Великобритания. Той каза, че следващият министър-председател на страната трябва да "се откаже" от опитите си да сключи договор за Брекзит с ЕС, ако Брюксел не успее да отговори на исканията от Обединеното кралство. Тръмп призова Лондон да "съди" ЕС, за да даде на Великобритания по-големи "боеприпаси" в преговорите за Брекзит.

Тръмп призова Великобритания да не плаща цената за Брекзит

Тридневното посещение на американския държавен глава започва в понеделник. По време на визитата той ще трябва да се срещне с кралица Елизабет II и да разговаря с Тереза Мей.

Очаква се самолетът му да кацне на летище Станстед в Лондон около 9 часа британско време /11 часа българско/.

Кралица Елизабет Втора ще даде държавен прием в Бъкингамския дворец в понеделник вечерта за президента и първата дама Мелания Тръмп, а програмата на американския държавен глава ще започне с разходка в Уестминстърското абатство. След това той ще се срещне с принц Чарлз и съпругата му Камила на чай.

Претендент за премиерския пост във Великобритания готов да отложи Брекзит до края на 2020 г.

На държавния прием пък към президента Тръмп и кралица Елизабет втора ще се присъединят принц Уилям и съпругата му Кейт, херцог и херцогиня на Кеймбридж. Херцогинята на Съсекс Меган Маркъл няма да присъства заради раждането на сина си Арчи, който е на по-малко от един месец. Очаква се и кралицата, и Тръмп да произнесат речи пред гостите на приема, сред които са видни американци, живеещи във Великобритания.

Меган Маркъл родила Арчи в частна лондонска болница

Във вторник сутринта президентът Тръмп ще се срещне с британския премиер Тереза Мей и крупни бизнесмени на закуска. След това държавният глава ще отиде на Даунинг стрийт за разговори с Мей, а малко по-късно двамата ще дадат съвместна пресконференция.

В сряда Доналд Тръмп ще посети Портсмут, за да се включи в честванията за 75-тата годишнина от Десанта в Нормандия. След това заминава за Ирландия, където ще се срещне с ирландския президент Лео Варадкар.

В цяла Великобритания са планирани протести по време на тридневното посещение на Тръмп, включително и демонстрации в Лондон, Манчестър, Белфаст, Бирмингам и Нотингам.

Протестиращите срещу визитата на Доналд Тръмп организират „национална демонстрация“, която ще започне в 11 часа местно време във вторник на площад Трафалгар.

Полицията в Лондон обяви, че е мобилизирала изключително опитен екип, който ще се грижи за безопасността на американския президент по време на посещението му. Полицейската операция за визитата на държавния глава миналата година е струвала почти 18 милиона британски лири.
БГНЕС