/ istock
Пожарите във влажните зони на Пантанал в Бразилия са нараснали почти десетократно досега тази година до най-високите нива от 2020 г. насам, когато биомът претърпя най-лошите си пожари в историята.

Сателитни данни от Националния институт за космически изследвания на Бразилия (INPE) показват 980% увеличение на броя на пожарите в Пантанал до 5 юни в сравнение със същия период на миналата година. Цифрите предизвикаха тревога, тъй като регионът се насочва към най-рисковия сезон за горски пожари, който обикновено започва през юли и достига пик през август и септември.

„Това е едно от най-лошите начала на годината по отношение на горещи точки от началото на записването на данните през 1998 г.“, каза Винисиус Силгейро, координатор на териториалното разузнаване в местната неправителствена организация Instituto Centro de Vida.

Влажните зони в Пантанал, приблизително 10 пъти по-големи от равнините на Флорида, са дом на ягуари, тапири, каймани, анаконди и гигантски мравояди.

Слабите дъждове от края на миналата година нарушиха обичайните сезонни наводнения, оставяйки по-голяма част от региона уязвим на пожари, пише Reuters.

„Най-притеснителното е, че дори през дъждовния сезон имахме това увеличение на пожарите“, каза Силгейро.

Той предупреди, че Пантанал вероятно ще се сблъска с нова силна суша тази година, след влажен сезон с дъждове с 60% под средното, според данни от Националния институт по метеорология на Бразилия (INMET).

Последният скок на пожарите е в края на 2023 г., когато климатичният феномен Ел Ниньо забави дъждовния сезон, което доведе до 4134 пожара, регистрирани през ноември, в сравнение с историческа средна стойност от 584 за месеца.

Правителството на Бразилия подписа в сряда пакт с губернаторите на щатите в регионите Пантанал и Амазонка за борба с горските пожари. Мато Гросо до Сул, щат, обхващащ по-голямата част от Пантанал в страната, вече обяви извънредна екологична ситуация.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Reuters