Бойко Борисов е изразил подкрепата си за мира в Близкия изток

Бойко Борисов в Палестина
Бойко Борисов в Палестина / Пресслужбата на Министерския съвет
България подкрепя всички инициативи, които биха довели до положително развитие на Близкоизточния мирен процес. Всички спорни въпроси трябва да бъдат решавани по пътя на директните преговори между двете страни. Това заяви българският министър-председател Бойко Борисов в рамките на срещата си с премиера на Палестина Рами Хамдала, съобщиха от пресслужбата на Министерски съвет.

Навръх 59-ия си рожден ден премиерът Борисов се поклони на Божи гроб

Двамата обсъдиха възможностите за разширяване на двустранното сътрудничество и за Близкоизточния мирен процес. На срещата между Бойко Борисов и Рами Хамдала присъства и делегация от България, в която влизат вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на образованието и науката Красимир Вълчев и заместник-министърът на външните работи и национален координатор по антисемитизма Георг Георгиев.
 

Среща с министър-председателя на Палестина Dr. Rami Hamdallah - د. رامي الحمد الله

Публикувахте от Бойко Борисов в 14 юни 2018 г.
По време на разговора си с министър-председателя Хамдала, премиерът Бойко Борисов изрази своята искрена надежда тежките конфликти в региона да се разрешат с подписването на мирно споразумение. "Толкова много ми се иска да има мир, защото нашата страна има дългогодишно приятелство с народите на Израел, на Палестина и на Иран", сподели българският премиер.

Бойко Борисов: Израел е приятел, на който можем да разчитаме

Министър-председателят Бойко Борисов изтъкна, че българо-палестинските отношения са традиционно добри и двете страни ще продължат активната си дейност по развитието им. По думите на българския премиер мост към осъществяването на тази взаимно декларирана цел могат да бъдат онези над 5 хиляди палестински граждани, които са завършили образованието си в България. Борисов съобщи, че и в момента има много палестински студенти в България, които са избрали нашата страна за своето висше образование.

Бойко Борисов в Палестина
Пресслужбата на Министерския съвет

Премиерът на Палестина Рами Хамдала благодари на Бойко Борисов за това, че е истински приятел на Палестина и на каузата на палестинския народ.

Министър-председателят на Палестина подчерта, че неговият народ винаги е с протегната ръка за мирни преговори, но невинаги усещат същото желание от другата страна. "В Газа бяха ранени или убити стотици хора. Нека светът обърне повече внимание на това", призова премиерът Хамдала. Той обясни, че преговорите между Палестина и Европейския съюз вървят бавно, като помоли министър-председателят Бойко Борисов и България за съдействие в ускоряването на този процес. "Искам да ви уверя, че Държавата Палестина ще бъде пример за демократично управление", категоричен бе премиерът Рами Хамдала.

По време на визитата стана ясно още, че България и Палестина ще си сътрудничат в областта на образованието. Това предвижда Спогодба за сътрудничество между ресорните министерства на двете страни. Български и палестински ученици от началните и средните училища ще участват в международни образователни и художествени конкурси. В университетите на двете страни ще бъдат определени квоти за студенти и ще се насърчи ежегодният обмен на академичния състав.

Спогодбата за сътрудничество между образователните министерства на двете държави беше подписана от министъра на образованието и науката Красимир Вълчев и министъра на външните работи на Палестина Рияд ал Малики.

Документът предвижда още съвместна работа за облекчаване на процедурите за взаимно признаване на дипломите.

Бойко Борисов в Палестина
Пресслужбата на Министерския съвет