Бойко Борисов с президента на Израел Реувен Ривлин
Бойко Борисов с президента на Израел Реувен Ривлин / Пресслужбата на Министерския съвет
Вярвам, че всеки един гражданин на Израел дълбоко в себе си знае, че сме спасили българските евреи от депортация. Поклон пред подвига на българския народ. Това заяви министър-председателят на България Бойко Борисов по време на срещата си с президента на Израел Реувен Ривлин, съобщи правителствената пресслужба.

Премиерът Борисов посочи, че геройството на българския народ в онези години е отворило вратата към отличното сътрудничество между двете страни, което наблюдаваме днес. "За нас Израел е приятел, на който можем да разчитаме", подчерта българският министър-председател.

Борисов иска да произвеждаме военни дронове с Израел

Бойко Борисов поздрави Реувен Ривлин и министър-председателя Бенямин Нетаняху за мъдростта и твърдостта, с която ръководят държавата и сподели, че е впечатлен от технологичния прогрес на Израел.
 

Среща с президента на Израел Reuven Ruvi Rivlin - ראובן רובי ריבלין. Геройството на българския народ в онези години е отворило вратата към отличното сътрудничество между двете страни, което наблюдаваме днес. За нас Държавата Израел е приятел, на който можем да разчитаме

Публикувахте от Бойко Борисов в 13 юни 2018 г.
Премиерът Бойко Борисов коментира, че днес светът започва да решава конфликтите си много лично. "Мога да съдя по реакциите на колегите си в Европейския съюз. Въпреки всичко обаче, ние сме демократична общност и трябва винаги търсим диалог", каза премиерът.

Президентът на Израел Реувен Ривлин акцентира върху дълбокото уважение, което гражданите на Израел изпитват към българите. "Това приятелство между двата народа допринася и за добрия политически диалог между Израел и България. Заедно с България развиваме съвместна дейност в множество сфери, като ние вярваме, че има още сектори, в които можем да работим успешно заедно", съобщи Реувен Ривлин.

Нетаняху: Израел никога няма да забрави геройството на българския народ

По думите му, Израел цени високо поведението и позицията на България като председател на Съвета на Европейския съюз по темите, касаещи взаимоотношенията между Съюза и Израел.

Бойко Борисов с президента на Израел Реувен Ривлин
Бойко Борисов с президента на Израел Реувен Ривлин Пресслужбата на Министерския съвет

Президентът Ривлин бе категоричен, че фашизмът и неофашизмът съществуват и в днешни дни. Той изрази мнение, че обща отговорност на всички страни е да се борят срещу тези явления, защото те са олицетворение на злото. "Израел е демократична държава и демокрацията е за всички граждани, които живеят в тук", подчерта Ривлин.

По-късно Бойко Борисов разговаря в Ерусалим и с лидера на парламентарната опозиция Исаак Херцог. Двамата обсъдиха двустранните отношения по време на работен обяд. Борисов отбеляза, че имаме отлично сътрудничество в областта на парламентарните отношения и благодари на Кнесета на Израел за помощта при изработването и общественото обсъждане на Антитерористичния закон на България.

Бойко Борисов с лидера на парламентарната опозиция Исаак Херцог
Бойко Борисов с лидера на парламентарната опозиция Исаак Херцог Пресслужбата на Министерския съвет

Исаак Херцог подчерта значението на двустранното парламентарно сътрудничество. По национално значимите теми парламентарно представените партии трябва да се обединяват, за да защитават националния интерес, каза още Исаак Херцог.

В рамките на официалната визита на българския премиер в Израел той се срещна и с президента на Световния еврейски конгрес (СЕК) Роналд Лаудер.

Борисов в Тел Авив: Гордеем се със спасяването на българските евреи

"Евреите по света винаги ще гледат на България като светлина, която прониза тъмнината по време на ужасяващите години на Холокоста, който отне живота на толкова много евреи в цяла Европа. България е една от малкото страни, които действаха с огромен морален кураж и затова евреите по цял свят ще бъдат вечно благодарни." Това се казва в посланието Роналд Лаудер, което бе връчено на Борисов.

Бойко Борисов с президента на Световния еврейски конгрес Роналд Лаудер
Бойко Борисов с президента на Световния еврейски конгрес Роналд Лаудер Пресслужбата на Министерския съвет

"Особено сме благодарни за усилията Ви да предотвратите София да бъде използвана от неонацистки групи за проява на послания на омраза и ксенофобия, което е в пълен разрез с дългата и вдъхновяваща традиция на религиозна толерантност и уважение на България", се посочва още в посланието на Световния еврейски конгрес.

По време на срещата президентът на СЕК Роналд Лаудер подчерта още веднъж личния си ангажимент да засили историческите връзки, които свързват евреите и българите. "Малката, но динамична, еврейска общност в България, представлявана от организацията Шалом, е особено ценен мост между нашите два народа, с особен принос към разцвета на българската и еврейска култура", заяви още Лаудер.

На церемонията по връчването на посланието на СЕК присъстваха също вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, заместник-министърът на външните работи и национален координатор за борба с антисемитизма Георг Георгиев, кметът на София Йорданка Фандъкова и други официални лица.

Бойко Борисов с президента на Световния еврейски конгрес Роналд Лаудер
Бойко Борисов с президента на Световния еврейски конгрес Роналд Лаудер Пресслужбата на Министерския съвет