/ Gulliver/Getty Images
Главният изпълнителен директор на Боинг призна, че компанията е допуснала "грешка" с проблемната предупредителна система в кабината на модела 737 Max преди двете смъртоносни катастрофи с най-продаваните самолети.

Откриха дефектни елементи в самолетите Боинг 737 Max

Председателят и главен изпълнителен директор Денис Мюленбург каза, че Боинг не е успял да комуникира „адекватно“ с регулаторните органи и клиентите, но защити широкия инженерен и дизайнерски подход към софтуера за контрол на предната част на самолета, който е в основата на разследването на произшествията, довели до спирането на полетите с този модел по целия свят.

Мюленбург призна, че компанията е допуснала грешка заради това, че не уведомила за дефектна предупредителна светлина на кабината на 737 Max регулаторните органи и клиентите и заяви, че глобалните регулаторни органи разследват това.

Катастрофата на Боинг 737 край Хавана преди година вероятно се дължи на грешки на екипажа

Изпълнителният директор на Боинг, който е под кръстосан огън заради дизайна на Max и заради начина, по който се отнесе към кризата с Боинг каза, че "виждаме с течение на времето все по-голямо единство между регулаторите", че Max трябва отново да получи разрешение за полети. Той изрази очакване, че това ще стане тази година.

Вицепрезидентът на Боинг Ранди Тинсет също поднесе извиненията сси на авиолиниите и семействата на жертвите на катастрофите със самолети Боинг 737 Max в Индонезия и Етиопия, предаде Асошиейтед прес. Вицепрезидентът заяви пред медиите на авиоизложението в Бурже край Париж, че компанията съжалява много за загубените животи при катастрофата на самолета на "Лайън еър" през октомври и на самолета на Етиопските авиолинии през март, при които загинаха общо 346 души. Той изрази съжаление и за нарушенията на въздушния транспорт след катастрофите, поради решението да бъдат спрени полетите на всички самолети от серията 737 Max.

Тинсет подчерта, че компанията работи усилено по извличането на поуки от инцидентите, но отказа да каже кога самолетите 737 Мax ще се върнат към полети. Други представители на Боинг също подчертаха, че компанията акцентира на безопасността и изказаха съболезнования на семействата на жертвите. 

Етиопските власти публикуват първия си доклад за катастрофата с Боинг 737

Американската федерална авиационна администрация е обвинявала Боинг, че повече от година не е уведомил регулаторите, че индикатор за безопасност в кокпита на Max не работи.

Пилотите са ядосани, че компанията не ги е информирала за новия софтуер, който е свързан с катастрофите в Индонезия и Етиопия, при които загинаха 346 души.
БГНЕС, БТА