Протестите в Сърбия днес продължиха и дори ескалираха. Недоволни от управлението обградиха президентството в Белград. Държавният глава Александър Вучич бе блокиран в сградата.

Протестиращите пробиха ограждения около президентството и се опитаха да щурмуват централния вход. Там бяха спрени от полиция, като се стигна до кратка конфронтация. Сблъсъците спряха бързо, но протестиращите организираха жива верига, за да не пуснат Вучич да излезе.


Хиляди протестират в Белград, Вучич ги определи като фашисти и крадци

 
"Аз съм си в кабинета, в президентството. Няма да бягам. Няма да заминавам никъде, защото за това, за което се боря, са моите принципи в живота", каза сръбският президент Александър Вучич.
 
"Никога няма да се откажа от борбата ми за достойна и съвременна Сърбия. Няма да се оттегля пред фашисткия лидер и олигарсите, крадците, които ограбиха страната", написа в Инстаграм сръбският президент в 16.20 часа българско време, в момент когато около президентството има жива верига на протестиращи срещу неговия режим.

Блокираха Вучич в президентството, напрежението в Белград ескалира
БГНЕС

 
Блокираха Вучич в президентството, напрежението в Белград ескалира
БГНЕС


"Призовавам моите привърженици за модерна и достойна Сърбия да не тръгват към Белград, достойните белградски граждани да не идват тук и да се изправят срещу малък брой от хора, насилствени, които в момента са 400-500 души. Това не са насилници. Това е фашистка банда, която иска да унищожи държавата. Не излизаме оттук, не защото не можем, а защото не искаме да нараним никого", написа още той.

 

Около час след поста му бе съобщено, че президентът е напуснал сградата със служебна кола - информация, непотвърдена от независими източници. Същевременно пред президентството продължава протестът с искане за неговата оставка.

Протестиращи срещу Вучич нахлуха в сградата на сръбската държавна телевизия
 

Голям брой от демонстрантите потеглиха към полицейското управление в Белград, където ще настояват за освобождаването на своите съмишленици, които бяха арестувани заради влизането снощи в сградата на сръбската държавна телевизия РТС.

Медии съобщиха, че вътрешният министър Небойша Стефанович се намира в двора на полицейското управление.
БГНЕС