/ iStock/Getty Images
Близо 6500 здравни работници и 500 души от персонала на службата за спешна помощ са временно отстранени от работа заради това, че не са спазили крайния срок, за да си ваксинират срещу COVID-19, събщава в."Катимерини", като се позовава на изказване на здравния министър Танос Плеврис.

Министърът е посочил вчера пред парламента, че от 6412 здравни работници, които са временно отстранени от работа, 5594 работят в болници, а 818 в първичната медицинска помощ. От отстранените 500 души от персонала на службата за спешна помощ 400 са членове на екипите за спешна помощ.

Плеврис е изтъкнал, че фактът, че 400 здравни работници са си поставили ваксина в понеделник, броени дни преди изтичане на крайния срок, показва, че решението на правителството да направи задължителна ваксинацията за медицинския персонал дава резултат.

Същевременно министърът съобщи вчера, че с промяна в закона ще бъде дадена възможност на онези от отстранените неваксинирани медици, които си поставят първата доза от ваксините срещу COVID-19, да се върнат на работа при условие, че ще завършат ваксинацията си.

Първи септември бе последният ден, в който работещите в здравеопазването в Гърция можеха да си поставят поне първата доза от ваксините срещу COVID-19, за да останат на работните си места. Гръцкият парламент прие закон, с който ваксинацията срещу коронавируса става задължителна за заетите в държавните, общинските и частните лечебни заведения. Според закона, ако някой здравен служител не се ваксинира, ще бъде временно отстранен от работа без право на трудово възнаграждение.
БТА