/ iStock/Getty Images
Трима бивши служители на американското разузнаване признаха, че са извършвали кибератаки в полза на Обединените арабски емирства, насочени срещу врагове или съперници на тази държава от Персийския залив, предаде Франс прес, като се позовава на правосъдното министерство на САЩ.

Марк Байер, на 49 години, Раян Адамс, на 34, и Даниел Герик, на 40, са се споразумели с американското правосъдие да платят глоби на обща стойност 1,7 милиона долара, каквато е сумата, която са спечелили, работейки за Емирствата. Те ще платят тази сума, за да може съдебното преследване срещу тях да бъде прекратено.

Тримата мъже са работили за американското военно разузнаване преди да вземат участие, от 2016 до 2019 г., в кибератаки, извършвани от компания от  Емирствата, свързана с правителството на ОАЕ и насочени срещу различни мишени, най-вече сървъри в САЩ, става ясно от данни на американското правосъдие.

При една от тези пиратски операции е бил осъществен достъп до десетки милиони смартфони.

Освен финансовите санкции, на виновните, които са отстранени от структурите на разузнаването, е наложена забрана да извършват нови кибератаки, отбелязва Франс прес.
БТА