Аун Сан Су Чжи
Аун Сан Су Чжи / БТА
Бившата лидерка на Мианма Аун Сан Су Чжи, не се призна за виновна по обвинение в подбудителство на първото си явяване днес пред съда, предаде Ройтерс, като се позова на Би Би Си и агенция Мианма нау.

Според адвокати на Су Чжи, която бе свалена с военен преврат през февруари, тя е отрекла съучастие в подбудителство във връзка с писмо на нейната партия, призоваващо международните организации да не сътрудничат с хунтата. Бившата лидерка, която военните държат на тайно място, бе доведена на заседанието в специално изградената съдебна зала в столицата Найпидау. Към нея има много обвинения, сред които нарушаване на противоепидемичните мерки, незаконно притежание на радиостанции "уоки-токи", корупция и издаване на държавни тайни.

Студенти протестираха в Мианма, водачът на хунтата обеща нови избори

Държавните медии в Мианма не съобщават нищо за хода на съдебните дела срещу нея и единственият източник на информация е нейният адвокат, на когото по-рано този месец военните наложиха забрана да говори. Това стана, след като адвокатът разказа за изявление пред съда на сваления президент Уин Минт. Експрезидентът бил казал, че часове преди преврата на 1 февруари военните го принуждавали да предаде властта, като го заплашвали, че ще пострада сериозно, ако не го направи.
БТА