Безработни влязоха в кратера на Везувий, настояват за помощи за работодателя
Безработни влязоха в кратера на Везувий, настояват за помощи за работодателя / снимка: БГНЕС, архив

Шестима бивши работници от закрито кооперативно сдружение за поддръжка на пътищата към вулкана Везувий (близо до Неапол), слязоха днес в кратера на вулкана, за да настояват за местни помощи, с които да се възобнови дейността на бившия им работодател, предаде АФП.

„Те ще останат докато областта Кампания (в която влизат Неапол и Везувий) даде отговор”, заяви Чиро Фуско, представител на синдикатите.

Шестимата мъже се намират на издадена скала на около десет метра от ръба на кратера с опасност да пострадат при евентуално свличане. Близките им планират да им осигуряват храна и вода, докато са в кратера. Освен полицейски сили, две пожарни коли пристигнаха на мястото, за да обезопасят района и да помогнат евентуално на шестимата демонстранти да излязат от кратера, посочва БТА.

20-ина други бивши работници се качиха на 1000 метра височина до мястото, където се продават билети и откъдето започва пътеката към по-високата част на вулкана, за да отправят  същите искания.

Кооперативното сдружение „Везувий, природа и работа” прекрати дейността си по поддръжката на обекта през 2008 г., след като договорите с областта и парка Везувий не бяха подновени, а 55-те работници на кооператива останаха без работа.