Безизходица на междусирийските преговори в Женева
Безизходица на междусирийските преговори в Женева / снимки: БГНЕС

Безуспешно приключи вторият кръг преговори в Женева между сирийската опозиция и правителството. Не бе определена и нова дата за подновяването им.

„Мисля, че е за предпочитане всяка страна да се върне и да помисли за отговорността си и да каже дали иска процесът да продължи или не”, заяви специалният посредник на ООН и на Арабската лига Лахдар Брахими.

Брахими ще отпътува за Ню Йорк, за да докладва на генералния секретар на ООН и на Съвета за сигурност. След това ще вземе решение за нов кръг преговори, върху който още отсега тегне съмнение заради пълното разминаване между преговарящите страни, отбелязва БГНЕС.

Трети кръг преговори с правителството, без да се говори за политически преход в Сирия, ще бъде загуба на време, заяви говорителят на сирийската опозиционна делегация на преговорите в Женева Луай Сафи, цитиран от АФП.

„Трети кръг без да говорим по този въпрос ще е загуба на време, а сирийският режим не е сериозен. Ние не сме дошли тук, за да се пазарим по Женевското комюнике, а за да го приложим”, каза говорителят, визирайки комюникето от юни 2012 г., в което една от точките е създаване на преходна власт в Сирия. „Трябва да сме сигурни, че режимът иска политическо решение, а не прилага тактика за печелене на време”, добави
Сафи, цитиран от БТА.

Правителствената делегация на преговорите е готова да обсъжда въпроса за създаване на преходен управляващ орган в Сирия, но първо е необходимо да се постигне съгласие между двете страни по въпроса за борба с тероризма, заяви пък постоянният представител на Сирия в ООН Башар Джаафари (на снимката долу), цитиран от ИТАР-ТАСС.

Според него опозицията се е показала като неконструктивна по време на втория кръг от преговорите. Джаафари обеща на сирийския народ, че правителствената делегация ще продължи междусирийските преговори до достигане на резултати. Той предупреди, че Израел, САЩ и други поддръжници на сирийската опозиционна коалиция се опитват да подкопаят мирния процес в Женева.

Безизходица на междусирийските преговори в Женева
netinfo