Бетанкур на първо посещение в Колумбия след освобождаването й
Бетанкур на първо посещение в Колумбия след освобождаването й / снимка: БГНЕС

Бившата заложничка на ФАРК Ингрид Бетанкур пристигна за пръв път в Колумбия след освобождаването й през юли в рамките на латиноамериканска обиколка в полза на бъдещата й фондация, която ще бъде посветена на правата на човека, информира АФП. Бившата природозащитничка и кандидат за президентския пост в страната, освободена на 2 юли след повече от шест години в плен пристигна тази вечер в Богота.

„Много съм щастлива, че съм тук“, са първите думи на Бетанкур при пристигането й. Придружена от майка си Йоланда Пулесио, тя е била приета от посланика на Франция в страната Жан-Мишел Марло. По-късно тази вечер й предстои частна среща с президента на страната Алваро Урибе, съобщават от президентството на Колумбия. След кратък престой в Богота поради съображения за сигурност, Бетанкур ще продължи латиноамериканската си обиколка.

Бетанкур ще предложи на държавните и правителствени ръководители на страните от Латинска Америка и на цялата международна общност "извънредни действия, за да накарат ФАРК да сложи оръжие", се казва в нейно съобщение, цитирано от агенция АФП.

От обкръжението на бившата заложничка на ФАРК съобщават, че децата й остро се противопоставили на идеята за това посещение, но тя изпитвала остра нужда да посети страната си. Ингрид Бетанкур напусна Колумбия на 3 юли – деня след като тя и други 14 заложници на марксистката бунтовническа групировка бяха освободени от специални части на колумбийската армия от пленничество.