/ БГНЕС
Властите в Берлин отхвърлиха искането на турския президент Реджеп Ердоган да направи обръщение към етнически турци в Германия следващата седмица по време на посещението си за срещата на Г-20 в Хамбург.

Германия изтегля войските от военновъздушната база "Инджирлик"

Германският външен министър Зигмар Габриел заяви, че Берлин е получил молбата на Ердоган, но тя е била отхвърлена още преди седмици.
„Преди седмици обясних на моите турски колеги, че не мислим това за добра идея“, каза дипломатът по време на посещение в Русия, обяснявайки решението с намаления полицейски ресурс заради срещата на високо равнище, на която ще присъстват руският и американският президенти Владимир Путин и Доналд Тръмп.

Ердоган смъмри Меркел за приемането на турски бегълци

„Също така доста честно заявих, че подобна поява не би била уместна, като се има предвид настоящата конфликтна ситуация с Турция“, каза той и допълни, че въпреки това турският лидер ще бъде „приет с почести“ на срещата.

Германия е предоставила политическо убежище на турски военни?

Външният министър също така посочи, че би могъл да разбере лидера на своята Социалдемократическа партия (СДП) Мартин Шулц, който заяви, че „чуждестранни политици, които нарушават нашите ценности не трябва да бъдат допускани да произнасят пламенни речи в Германия“. В интервю за в. „Билд“ Шулц посочи също, че не би искал „Ердоган, който вкарва в затвора членове на опозицията и журналисти в Турция, да провежда мащабни мероприятия в Германия“.

За последно турският президент говори пред представители на 3-милионната турска общност в Германия през май 2015 г., в град Карлсруе.
БГНЕС