/ Thinkstock/Getty Images
Анкара иска да проведе още мероприятия в Германия преди референдума за изменения в Конституцията, независимо от конфликта си Берлин заради отменени срещи на турски министри. Това заяви турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу в изказване пред телевизия Си Ен Ен-Тюрк.

Чавушоглу: Германия да реши дали Турция е приятел или враг

Той също така допълни, че вече дори е предал списък с готвените събития на своя германски колега Зигмар Габриел, с когото вчера имаха двустранна среща в Берлин. „Очакваме Германия да реши този проблем. Планираме около 30 събития. Информирахме германските власти за всички тях“, каза министърът.

Ердоган обвини Германия, че "подслонява терористи"

Конфликтът между двете държави се разрасна, след като няколко германски града отмениха в последния момент провеждането на турски събития, на които трябваше да присъстват и министри от кабинета в Анкара. Те са част от организираните мероприятия в подкрепа на измененията в турската конституция, които предвиждат осигуряването на повече изпълнителна власт за държавния глава.

Берлин: Сравнението на Ердоган с нацизма е абсолютно неприемливо

Централните власти в Берлин заявиха, че решенията за отмяна са единствено на местните власти, но Анкара допълнително наля масло в огъня с изказването на президента Реджеп Ердоган, според когото действията на администрацията напомнят на „нацистки практики“.

В днешното си изказване Чавушоглу оправда думите на държавния глава, посочвайки, че е „изключено“ Турция да нарече германското правителство нацистко. „Това е много чувствителен въпрос. Ние не наричаме настоящата администрация нацистка“, пояснявайки, че забраните „ни напомнят на практиките по време на този период“. Той също така припомни, че неведнъж германски политици и медии са определяли турския президент Ердоган като „диктатор“.

Турските управляващи се надяват да спечелят гласовете на голямата турска общност в Германия, която наброява около 3 млн. души.
БГНЕС