/ БГНЕС
В Германия съществуват правни норми, според които екстрадицията не е възможна при определени условия, заяви Ангела Меркел в отговор на въпроса, свързан с исканото предаване на заподозрени за членство в организацията на Гюлен и намиращи се в момента там турски граждани.

Тя подчерта, че страната й е решена да се бори с тероризма и с настоя Германия да получи доказателства за престъпленията, извършени от посочените в исканията на Турция лица, за да може да се предприемат необходимите мерки.

"След получаване на доказателствата казусите трябва да станат предмет на обсъждане на министрите на правосъдието. Трябва да се зачита независимостта на съда и разследването. За нас е от особена важност сега да не допускаме грешката с намеса в работата на съдебната власт", посочи Меркел.

В отговор на лингвистичния анализ на Ердоган за понятието „ислямски тероризъм“ тя заяви, че за нея е много важна свободата на вероизповеданията като част от демокрацията.

"В Германия правим всичко възможно за мюсюлманите по посока на свободното практикуване на религията им. Има разлика между термините ислям и ислямист. Аз високо оценявам мюсюлманите и вярвам, че ние заедно в сътрудничество ще се борим срещу тероризма", коментира Меркел.
БГНЕС