/ iStock/Getty Images
Президентът на САЩ Джо Байдън иска да придаде ново значение на Деня на независимостта на 4 юли тази година, като насърчи празненства в цялата страна за отбелязване на връщането ѝ към нормалността, след като пандемията от COVID-19 наруши обичайното ежедневие за 16 месеца.

Въпреки че САЩ надхвърлиха мрачния праг от 600 000 починали от вируса, Белият дом изразява все по-голяма увереност, че 4 юли ще бележи повратен момент във възстановяването на страната. И то макар да не се очаква САЩ напълно да постигнат своята цел за ваксиниране на 70% от пълнолетното население до празника.

В момент, когато заразяванията и смъртните случаи от COVID-19 намаляват до равнища, невиждани от първите дни на разпространението на вируса, пътуванията се увеличават и отново се отварят училищата и предприятията, Байдън обявява "лято на свободата", чествайки връщането на американците към начина на живот отпреди пандемията.

На празника ще се състои най-голямото събитие при президентството на Байдън досега. Той планира да покани хора от службите за оказване на помощ, работници от важни сектори и военнослужещи и техните семейства на гощавка на открито на Южната морава на Белия дом и да гледа зарята над Националната алея. Служители казаха, че се очакват доста над 1000 гости, а окончателните приготовления още не са направени.

Планът показва значителната промяна в мисленето, откакто Байдън само преди три месеца предпазливо изрази надежда, че до 4 юли има вероятност хората да могат да си правят малки гощавки на открито - идея, която изглежда странна сега, като се има предвид бързото връщане към обичайния ритъм.

За повечето американци тази цел за връщане към обичайния ритъм беше постигната миналия месец - до уикенда на Деня в памет на загиналите във войните, след като Центровете за контрол и превенция на заболяванията (ЦКПЗ) смекчиха насоките за носене на маски за напълно ваксинираните хора и съпътстващото смекчаване на щатските и местните ограничения заради вируса.

 
БТА