Говорителят на Белия дом Шон Спайсър
Говорителят на Белия дом Шон Спайсър / БГНЕС
Белият дом обяви, че сирийското правителство изглежда се готви да извърши ново нападение с химическо оръжие и предупреди сирийския президент Башар Асад, че той и неговите военни ще платят тежка цена, ако го сторят, предаде Ройтерс.

Асошиейтед прес цитира говорителя на Белия дом Шон Спайсър, че САЩ са засекли потенциална подготовка за ново химическо нападение, в което могат да бъдат избити много цивилни, включително на невинни деца.

Башар Асад: Сирия не разполага с химически оръжия от 2013 г.

Спайсър каза, че засечените от САЩ действия са сходни с тези преди нападението с химическо оръжие на 4 април, в което бяха убити 70 души в територия, контролирана от бунтовниците. Сирия отрече да е извършила химическа атака. В отговор на това нападение с отровен газ, правителството на Тръмп нареди да бъдат нанесени удари с крилати ракети срещу база на сирийските военновъздушни сили.

САЩ прехванали разговори на сирийски военни за нападение със зарин

Спайсър предупреди, че ако Асад извърши ново нападение за масово избиване с химическо оръжие, той и военните му ще платят тежка цена. Белият дом не представи доказателства в подкрепа на твърдението за готвена от режима на Асад нова химическа атака, отбелязва АП.

В началото на април бойни кораби на САЩ изстреляха 50 летящи ракети "Томахок" по правителствени цели в Сирия. Нападението бе извършено по нареждане на президента Доналд Тръмп и е първото открито нападение срещу режима на сирийския президент Башар Асад.Смята се, че то е в отговор на предполагаемата атака с химическо оръжие, приписвана на режима на Асад. Сирия обаче отрече обвиенията за атаката, като заяви, че сирийската армия "не използва и не е използвала химическо оръжие".

Всичко за американските удари в Сирия четете тук
БТА