Сирийският президент Башар Асад
Сирийският президент Башар Асад / БГНЕС
Химическата атака в Хан Шейхун е изцяло изфабрикувана, заяви сирийският президент
Предполагаемата химическа атака срещу сирийския град Хан Шейхун е изцяло изфабрикувана, за да послужи като претекст, оправдаващ американските удари срещу сирийската армия, заяви сирийският президент Башар Асад в ексклузивно интервю за Франс прес от Дамаск.

Според нас това е 100 процента изфабрикувано твърдение, каза Асад в първото си интервю след нападението в бунтовническия град в северозападната провинция Идлиб и американските ответни действия.

"Оставаме с впечатление, че Западът, главно САЩ, е съучастник на терористите и е изфабрикувал тази история, за да му послужи като претекст за американската атаката на 7 април срещу военновъздушна база в Централна Сирия", посочи Асад.

Сирия нарече американския удар срещу нейната база „идиотски акт“

Кадрите от предполагаемото химическо нападение в Хан Шейхун на 4 април шокираха света. Според Сирийския център за наблюдение на човешките права то е причинило смъртта на 87 цивилни, включително 31 деца, припомня АФП.

Единствените сведения, с които разполага светът до момента, са огласените от местния клон на Ал Кайда, заяви президентът, имайки предвид джихадистката групировка "Фатах аш Шам", която контролира град Хан Шейхун заедно с бунтовниците.

Асад отрече правителствените сили да имат нещо общо с атаката, твърдейки, че от 2013 г. режимът му не разполага с химически оръжия.

"Не притежаваме химически оръжия. Преди няколко години, през 2013 г., се отказахме от целия си арсенал. А дори и да имахме такива оръжия, никога не бихме ги използвали", заяви той.

Как се унищожават сирийските химически оръжия

Асад каза, че иска разследване на случилото се в Хан Шейхун, но при условие, че то е безпристрастно. "Ще работим (с руснаците) за международно разследване. Можем да позволим разследване обаче единствено, ако то е безпристрастно и ако сме убедени, че в него участват безпристрастни страни, за да сме сигурни, че то няма да бъде употребено за политически цели", подчерта президентът.

Вижте сирийската военноовъздушна база след американския удар (ВИДЕО)

Асад увери, че огневата мощ на сирийските въоръжени сили не е пострадала от американските удари срещу сирийската авиобаза. Боеспособността, способността ни да атакуваме терористите, не беше засегната от този удари, каза той.

В интервюто Асад заяви, че САЩ не са сериозни в търсенето на каквото и да било политическо решение в Сирия, а използват политическия процес в Женева, за да се притекат на помощ на бунтовниците, които губят позиции пред режима. Те искат да използват политическия процес като параван за терористите, изтъкна той.

Режимът на Башар Асад е отговорен за химическата атака в Сирия, уверен е министърът на отбраната на САЩ

В началото на април бойни кораби на САЩ изстреляха 50 летящи ракети "Томахок" по правителствени цели в Сирия. Нападението бе извършено по нареждане на президента Доналд Тръмп и е първото открито нападение срещу режима на сирийския президент Башар Асад.Смята се, че то е в отговор на предполагаемата атака с химическо оръжие, приписвана на режима на Асад. Сирия обаче отрече обвиенията за атаката, като заяви, че сирийската армия "не използва и не е използвала химическо оръжие".

Всичко за американските удари в Сирия четете тук
БТА