/ Thinkstock/Getty Images
Белият дом започна вътрешно разследване за случаи на използване от висши правителствени служители на личната им електронна поща за служебни цели, съобщи в. "Политико", цитиран от Ройтерс и ТАСС.

Съветници на Тръмп използвали личните си имейли за служебни цели

Позовавайки се на четирима неназовани правителствени източници, "Политико" посочва, че разследването е започнало тази седмица, след като в медиите се появи информация, че зетят и съветник на президента Доналд Тръмп, Джаред Къшнър, и други високопоставени служители в Белия дом са използвали личните си имейли за служебни цели.

В понеделник комисия към Камарата на представителите поиска от Белия дом информация във връзка с твърденията.

Зетят на Тръмп се регистрирал да гласува като жена

Според медийна информация шестима приближени на Тръмп са използвали личните си имейли за служебни нужди, включително Къшнър и дъщерята на президента Иванка Тръмп, които според "Политико" ще бъдат в центъра на разследването. Списъкът включва също бившия началник на президентската канцелария Райнс Прибъс, бившия главен стратег на правителството Стивън Банън, един от ключовите съветници на Тръмп - Стивън Милър - и директора на Националния икономически съвет Гари Кон.

Зетят на Тръмп: Не съм имал неуместни контакти

Според "Политико" Къшнър в течение на седем месеца след встъпването в длъжност на Тръмп е използвал личната си поща, като е изпратил или получил над 100 електронни писма, свързани с работата му. Прибъс и Банън от време на време също използвали личната си поща за служебни цели. Милър и Кон са направили това няколко пъти, а Иванка Тръмп допускала тази практика и преди, и след като станала сътрудник в правителството.

Доналд Тръмп и Джаред Къшнър
Guliver/Getty Images

В предизборната кампания Тръмп остро критикуваше съперничката си Хилари Клинтън, че докато била държавен секретар, използвала личната си електронна поща за служебна кореспонденция, припомня ТАСС.
 
БТА