Джаред Къшнър
Джаред Къшнър / БГНЕС
Зетят и близък съветник на американския президент Доналд Тръмп, Джаред Къшнър заяви, че не е заговорничил с Русия или други чужди правителства по време на кампанията за президентските избори миналата година, предаде Ройтерс.

"Вашингтон пост": Зетят на Тръмп търсел секретен канал за комуникации с Москва

"Не съм заговорничил и не знам някой друг да е заговорничил в кампанията с което и да е чуждо правителство", посочи Къшнър в писмено изявление. То беше разпространено преди насрочените за по-късно днес показания на Къшнър при закрити врати пред сенатската комисия по разузнаването в рамките на разследването за руска намеса в изборния процес в САЩ през 2016 г.

Зетят на Тръмп ще отговаря пред разследващи предполагаема руска намеса в изборите в САЩ

Зетят на Тръмп подчертава, че е готов да сътрудничи и няма какво да крие, отбелязва Асошиейтед прес.

11-страничното изявление разкрива за първи път спомените на самия Къшнър за срещата с руския посланик Сергей Кисляк в небостъргача "Тръмп тауър", на което са обсъждали сигурни канали за комуникация, както и за срещата с руската адвокатка Наталия Веселницка, която намекнала, че може да предостави компрометираща информация за Хилари Клинтън. Къшнър оценил срещата с нея, на която бил поканен от Доналд Тръмп младши, като загуба на време.

Иванка Тръмп няма нужда от официален статут, за да е влиятелен играч

"Нито една част от срещата, на която присъствах, не включваше нищо за кампанията. Доколкото ми е известно, не е имало продължение, не си спомням колко човека бяха там и не ми е известно на срещата да са били предлагани или приемани документи", се казва в изявлението на Къшнър.

"Не съм имал неуместни контакти. Не съм разчитал на руски фондове за финансиране на бизнеса ми в частния сектор", добавя зетят на Тръмп.

Къшнър описва неколкократните си контакти с руския посланик във Вашингтон Сергей Кисляк и други руски представители като част от нормалната си работа на отговарящ за връзките с чуждестранни правителства в предизборния екип на Тръмп.

Първото семейство на САЩ: Три брака, пет деца и осем внуци (СНИМКИ)

По време на среща с Кисляк през декември, на която е присъствал и бъдещият президентски съветник за националната сигурност Майкъл Флин, било обсъждано създаването на безопасна линия, по която страните да комуникират относно Сирия. Кисляк се интересувал дали има сигурен начин да предостави информация за Сирия, като отказал да използва съществуващите канали за комуникация в посолството. "Всички приехме, че ще получим тази информация след встъпването в длъжност на президента. Не се случи нищо друго", се казва в изявлението.

Всичко в семейството: Тръмп смесва семейство, управление и бизнес

Къшнър подчертава, че не е предлагал създаването на постоянен секретен метод за комуникация.

По искане на Кисляк зетят на Тръмп се срещнал и с руски банкер Сергей Горков, но на тази среща не са били обсъждани конкретни политики.

Къшнър обяснява още, че искането му за достъп до класифицирана информация е било подадено предсрочно поради грешка в комуникацията с помощника му, който сметнал, че документът е готов. Поради това в документа били пропуснати всички чуждестранни контакти на Къшнър, а не само срещите му с представители на Русия.
БТА