Американският президент Доналд Тръмп
Американският президент Доналд Тръмп / ThinkStock/Getty Images
Британският електронен вестник "Индипендънт" се спира на резултатите от 6-месечното управление на президента Тръмп, като посочва, че той се е опитал да прокара всичките си идеи, но се е оказало, че той далече не е водещ експерт по сделките и компромисите, за какъвто се е представял. За да остане на власт, той ще трябва да се концентрира върху проблеми, които не предизвикват такива остри спорове в Конгреса, и да започне да говори по различен начин пред обществеността, подчертава вестникът.

Експерти: Тръмп рискува лечението на хиляди болни от СПИН по света

Анкетите сочат, че Тръмп е най-непопулярният титуляр в Белия дом в модерната политическа епоха и президентството му се намира в повратна и крайно несигурна точка, отбелязва "Индипендънт". Той постигна много малко от обещаното по време на предизборната кампания и рейтингите му се колебаят около и под 40 процента. Той нямаше дори меден месец след януари, когато встъпи в длъжност, въпреки че неговата Републиканска партия удържа крупни изборни победи, осигурили й мнозинства в двете камари на Конгреса. Една от последните анкети сочи, че импийчмънт на Тръмп сега искат повече хора, отколкото бе случаят с Ричард Никсън в началото на скандала Уотъргейт.

За Тръмп отблизо: негова биографка разказва

Независимо дали Тръмп ще избегне импийчмънт или ще подаде оставка в предстоящите години, независимо дали неговото президентство в крайна сметка ще бъде оценено като успешно - а най-вероятно, поне от сегашна гледна точка, то ще бъде провал, всичко в крайна сметка ще зависи от умението му да даде сега нов импулс на своята администрация и да се опита да следва една успешна програма за управление, пише вестникът.

Американците са скептични към Тръмп и се страхуват от тероризма

Тръмп все още има време да обърне хода на нещата в своето президентство, въпреки редуващите се неудачи. При едно умело управление, неговият пост предлага потенциал за национално обновление и единство в критични времена, и това остава вярно и днес, въпреки тежкия политически багаж, който той носи. Ключовият тест ще бъде дали той ще успее да се сработи по-ефективно с колегите си в Конгреса и да формира многогодишна програма за управление, която да сплоти страната, вместо да продължи да я разделя, заключава "Индипендънт".
БТА