/ Thinkstock/Getty Images
Напредъкът в борбата срещу епидемията от СПИН може да бъде блокиран от недостиг на финансиране, което се очаква да нарасне при предложените от Доналд Тръмп съкращения на средствата за глобални проекти в областта на здравеопазването, предупредиха експерти и активисти преди важна конференция по въпросите на ХИВ.

Тествали успешно лекарство срещу СПИН, измислено от българин

Ако бъде приет от Конгреса, бюджетът "Тръмп" за 2018 г. може да лиши около 830 000 души, най-вече в Африка, от животоспасяващи лекарства срещу СПИН, изчисляват от базираната в Калифорния неправителствена организация Kaiser Family Foundation (KFF).

ХИВ е навлязъл в САЩ преди "нулевия пациент"

"Ще видим как хиляди животи биват изгубени", каза Линда-Гейл Бекер, председател на Международното дружество по СПИН (IAS), което ще бъде домакин на няколкостотин хиляди експерти в Париж, за да направят преглед на напредъка в науката за ХИВ.
 

Запознайте се с г-н ХИВ (ВИДЕО)
 

"Ако се стигне до тези съкращения, можем да видим истински обрат в постигнатия напредък", каза тя пред АФП. Бюджетът на Тръмп може да доведе до допускането на близо 200 000 нови инфекции с ХИВ, според KFF. Той може и да остави 25 милиона двойки в най-проблемните региони без достъп до контрацептиви, които не само предотвратяват бременността, но и спират разпространението на вируса.

Германски учени разработват генна терапия срещу ХИВ

Съединените щати отдавна са най-големият участник в глобалната борба срещу ХИВ инфекцията, изразено с числа - с около 2/3 от финансирането от отделните правителства. Миналата година страната е допринесла с 4,9 милиарда долара за глобалните проекти за ХИВ - 7,5 пъти повече от сумата, предоставена от втория по големина дарител Великобритания. Предложеният от Тръмп бюджет, представен през май, ще намали тази сума с около 1 милиард щатски долара.
 

Как се живее със СПИН - историята на един самотен българин


Президентът на САЩ предложи план, който според неговите думи "намалява финансирането за няколко глобални здравни програми, включително за ХИВ/СПИН, с очакването, че други страни могат и трябва да увеличат ангажимента си". Американският президент също предложи 17% намаление на финансирането на Глобалния фонд за борба със СПИН, туберкулоза и малария, който осигурява лечение на около 10 милиона души.

2,5 милиона души се заразяват годишно с вируса ХИВ

Откакто епидемията избухна през 80-те години на миналия век, 76,1 милиона души са били заразени с ХИВ - вирусът, който причинява СПИН. Около 35 милиона души са починали. Миналата година СПИН уби 1 милион души, а други 1,8 милиона бяха инфектирани, според ООН. И докато инфекциите и смъртните случаи са намалели, броят на хората, живеещи с ХИВ, продължава да расте.
 

Австралия твърди: Победихме СПИН-а

Миналата година 19,5 милиона от 36,7 милиона души, които се нуждаеха от лечение, имаха достъп до такова. ООН има за цел до 2020 г. 90% от заразените с ХИВ да бъдат подложени на лечение, но за да постигне тази цел, годишните разходи трябва да достигнат 26,2 милиарда долара.




 
БГНЕС