ХИВ е навлязъл в САЩ преди нулевия пациент
ХИВ е навлязъл в САЩ преди нулевия пациент / ThinkStock/Getty Images

Канадският стюард Гаетан Дюга, смятан за "нулев пациент", не е отговорен за епидемията от СПИН в САЩ, съобщиха АФП и в. "Индипендънт", позовавайки се на ново изследване на Университета на Аризона и Кембриджския университет.

Учените използваха високотехнологичен генетичен анализ, който доведе до заключението, че вирусът е донесен в САЩ от Карибите около 1970 г. и се ограничил в Ню Йорк за 5 години, преди да се разпространи в останала част от страната. СПИН се превърна в епидемия и отне живота на 700 000 души само в САЩ.

Запознайте се с г-н ХИВ (ВИДЕО)

Според изследователския екип, който изучавал кръвни проби от гейове в Ню Йорк между 1978 и 1979 г., Дюга е един от хилядите заразени през седемдесетте години.

Генетиците смятат, че ХИВ за пръв път е прехвърлен на човек от шимпанзе в Субсахарска Африка в ранните години на 20-и в. Вирусът се разпространява в Киншаса, преди да бъде открит на Карибите през шейсетте години. Според изследването той е пренесен от Хаити в Ню Йорк през 1970 или 1971 г.

Как се живее със СПИН - историята на един самотен българин

ХИВ е официално регистриран от медицинската общност през 1981 г. През 1987 г. журналистът Ранди Шилтс определя Дюга като "нулев пациент" в книгата си за ранната СПИН криза. Във филмовата адаптация канадецът е представен като човек, който е продължил да има сексуални взаимоотношения със случайни партньори, въпреки лекарските предупреждения, че вероятно разпространява инфекция.

В ранно проучване на инфекцията от Американските центрове за контрол и профилактика на инфекциозните заболявания, Дюга получава номер 57, което означава, че той вероятно е бил 57-ият пациент, страдащ от жестоката болест.

В по-късно изследване канадецът се е оказва в центъра на мрежа от 40 мъже в 10 американски града, които са се заразили с ХИВ и са били свързани помежду си със сексуални отношения. Дюга е наречен "Пациент О", означаващо "извън Калифорния" (Outside California), като буквата "О" впоследствие е грешно възприета за нула в "нулев пациент".

Дюга дори не е показал симптоми на болестта на СПИН до 1979 г. - много по-късно от други пациенти, обхванати от проучването.

Източник: БТА