/ gettyimages.com
Откакто Джон Ф. Кенеди назначи брат си Боб за министър на правосъдието и зет си за директор на "Корпуса на мира", няма друг президент, който като Тръмп да е разчитал толкова много на семейството си. Дори 5-годишната му внучка Арабела е впрегната да помага.

С наближаването на 100-те дни от управлението си Тръмп превърна Белия дом във фирма с такова необичайно смесване на кръвни връзки, бизнес и управление, че изненадва и собственото си семейство.

Иванка Тръмп става държавен служител, но без заплата

Иванка Тръмп, която до скоро твърдеше, че ще се придържа към ролята си на дъщеря, сега има офис в Западното крило и титла на президентски помощник, след като откри, че "да си вътре с единия крак, а с другия навън, не върши работа". Усилията й да балансира невинаги са лесни. При участието си във вторник в конференция в Германия за правата на жените тя си навлече освирквания, докато защитаваше досегашната политика на баща си.

Иванка Тръмп и Ангела Меркел
БГНЕС

Съпругът й Джаред Къшнър е старши съветник на президента, претрупан от непрекъснато увеличаващи се задължения, които включват всичко - от посредничество в близкоизточния мирен процес до преструктуриране на федералното правителство.

Джаред Къшнър и Иванка Тръмп
БГНЕС

А президентският син Ерик влиза в неофициалната роля на говорител, който обявява, че баща му ще се противопостави на севернокорейските провокации. В интервю по време на търкалянето на великденски яйца в Белия дом той заяви от името на президента: "Едва ли някой желае да има смърт, разрушения и смутове в света, но трябва да имаш як гръбнак, за да се справиш с ужасни, много лоши диктатори."

Синовете на Тръмп разрастват бизнеса на баща им

Друг син на Тръмп, Дон-младши, толкова много се изявяваше по време на кампанията и в първите месеци от президентството на баща си, че се породиха спекулации дали няма да се кандидатира за изборен пост. И той наистина остави вратата отворена, като каза, че губернаторският пост в Ню Йорк може да се окаже съблазнителен в някой момент.

Ерик, Дон, Иванка и Доналд Тръмп
БГНЕС архив

От друга страна, присъствието на съпругата на президента, Мелания, засега е до голяма степен дистанцирано; през повечето време тя е в Ню Йорк, изчаквайки да завърши учебната година на 11-годишния им син Барън. Постепенно обаче прекарва все повече време във Вашингтон и дори побутна нежно съпруга си да постави ръка на сърцето си при изпълнението на националния химн по време на търкалянето на великденски яйца в Белия дом.

Мелания Тръмп
БГНЕС

Малката Арабела се включи в усилията на екипа на Тръмп и очарова китайския президент Си Цзинпин, като изпя песничка на мандарин по време на срещата на двамата лидери в Мар а Лаго.

Внучката на Тръмп впечатли китайския лидер с песен на родния му език (ВИДЕО)

Има и положителни, и отрицателни страни в привличането на членове на семейството в президентския екип, както се убеждава Тръмп.

Семейната динамика добави допълнителна интрига в маневрирането между конкурентните центрове на властта, които са типични за първите дни в Белия дом на който и да е президент. През последните дни изглежда, че по-умереният контингент начело с Къшнър и Иванка Тръмп взема връх над онези, които са съюзени със старши стратега Стийв Банън, бившия медиен шеф и радиоводещ, който е любимец на консерваторите.

Дъщерята на Иванка Тръмп плени Китай (ВИДЕО)

Историкът от Принстън Джулиан Зелизър казва, че членовете на семейството може да са в състояние да дадат критична оценка, от каквато останалите участници в екипа биха се въздържали, но може и да се "оплетат в семейните въпроси и опитите си да предпазят баща си и да не могат да му дадат честен съвет или дори да забележат възникнали проблеми".

Семейство Тръмп
БГНЕС

Иванка Тръмп е критикувана, че не е достатъчно твърда, когато не е съгласна със своя баща. Но това не означава непременно, че мнението й не се чува.
"Бих казала да не се бърка липсата на публични критики с мълчанието", предупреди тя по-рано този месец.

Синът на Иванка Тръмп пропълзя за първи път в Белия дом (ВИДЕО)

При появата си тази седмица в Берлин тя каза, че все още "не е напълно наясно" с новата си роля на първа дъщеря и президентски съветник, но се надява да бъде проводник на съвети и обратна връзка за своя "баща и президент и това да допринесе за увеличаване на положителните промени".

Семейство Тръмп
БГНЕС

Нейният съпруг междувременно посети Ирак с председателя на Съвета на началник-щабовете и съветва президента за отношенията с Близкия изток, Канада и Мексико.

За степента на въздействието на Иванка Тръмп върху баща й говори неотдавнашно изявление на Ерик Тръмп, че тя е повлияла на президента в решението му да бомбардира Сирия в отговор на нападението с химическо оръжие. Ерик Тръмп заяви за лондонския "Дейли телеграф": "Тя има влияние. Сигурен съм, че е казала: "Чуй, това е ужасяващо нещо."

Клуб на почитателите на Иванка Тръмп се появи в Китай


Размитата граница между бизнес интересите на семейство Тръмп и неговите връзки с управлението е друго необичайно усложнение за сегашното президентство. Въпреки че на синовете Дон и Ерик е възложено да се занимават с бизнеса, а Къшнър и Иванка Тръмп клонят към управленските дела, продължаващото препокриване на държавното и частното повдига много въпроси за конфликт на интереси.

Едно от внучетата на Тръмп
gettyimages.com

Отделянето на бизнеса от управление е напълно "изкуствено", казва Зелизър.

Според някои като цяло е добре, че Тръмп разчита по всички въпроси на семейството си,.
 
БТА