Иванка Тръмп
Иванка Тръмп / Guliver/Getty Images
Макар и без официален статут в Белия дом Иванка Тръмп се оказва влиятелен играч. Само през изминалата седмица първородната дъщеря на президента Доналд Тръмп взе участие в политическа среща с бизнес шефове и придружи баща си при посещение във ВВС базата в Доувър, щата Делауер, за посрещане на тленните останки на американски военноморски "тюлен", загинал при военна акция в Йемен. Тя бе домакин на среща на бизнес лидери в дома си, където се обсъждаха политически въпроси, и използва влиянието си зад кулисите на Белия дом.

Иванка Тръмп: Дайте шанс на баща ми!

Всички тези прояви фокусират вниманието върху ролята, която 35-годишната Иванка Тръмп очаква да играе, след като се оттегли от шефските си позиции в "Тръмп органайзейшън" и във фирмата, стояща зад собствения й моден бранд, и се премести във Вашингтон. Засега обаче не тя, а нейният съпруг Джаред Къшнър има официално назначение в администрацията.

Guliver/Getty Images

"Баща ми ще бъде президент и аз се надявам да бъда до него и да го подкрепям, да подкрепям онези каузи, с които съм се ангажирала през цялата си професионална кариера", каза Иванка Тръмп в предаването "20/20" на телевизия Ей Би Си миналия месец.

Няма наложени модели на поведение за член на първото семейство, който има видна роля извън Белия дом, или пък за първа дъщеря с толкова голямо влияние вътре в Белия дом.

Новото първо семейство на САЩ: Три брака, пет деца и осем внуци (СНИМКИ)

Иванка Тръмп се опита да сложи край на предположенията, че тя ще бъде заместник на първата дама, които се засилиха, след като доведената й майка Мелания Тръмп реши да остане в Ню Йорк, където синът й Барън ходи на училище. Иванка каза пред Ей Би Си, че "има само една първа дама". Но придружаването на президента при пътуването му в Доувър беше ангажимент, който е обичаен за президентска съпруга.

Guliver/Getty Images

Във Вашингтон Иванка Тръмп продължи усилията си по събиране на информация за политиката към работещите жени. Тя даде вечеря в дома си за много от бизнес лидерите, участвали в среща в Белия дом, включително шефовете на "Уолмарт", "Дженерал мотърс" и "Джонсън и Джонсън", твърдят хора, запознати със събитието. Те пожелаха анонимност, защото не са оторизирани да говорят за частна вечеря.

Иванка Тръмп взе отношение, макар и задкулисно, по политически въпрос. Заедно с Къшнър тя се изказа срещу евентуален президентски указ, който би засегнал трудовите права на хората с нетрадиционна сексуална ориентация и подкрепи изявление на Белия дом с обещание да не се променя президентски указ от 2014 г., който защитава работещи за федерални фирми от дискриминация по същия признак, каза човек, запознат с ролята на Иванка Тръмп в дебатите по този въпрос. За това първо съобщи сайтът "Политико". Тя обаче се натъкна и на някои проблеми и узна, че първото семейство е наблюдавано много изкъсо. Тя бе критикувана в социални медии миналия уикенд, когато качи своя снимка със (съпруга си) Къшнър в официално облекло ден след като баща й обяви указа, забраняващ приемането на бежанци от някои страни. Американският търговски гигант "Нордстрьом" обяви, че ще спре да продава дрехи и аксесоари на (модната къща на) Иванка Тръмп, което породи някои въпроси за бъдещето на нейната марка.

Децата на Доналд Тръмп се наслаждават на първите си 24 часа в Белия дом

Базираната в Сиатъл търговска верига заяви, че решението се основава на обема на продажбите. Това предизвика отговор от Розмари Янг, главен маркетингов директор на фирмата на Иванка Тръмп, която излезе с изявление, че брандът "продължава да разширява обхвата си в категории и сфери чрез увеличени продажби, благодарение на което имаме значителен ръст на приходите през 2016 г.". Говорител на фирмата съобщи, че "Нордстрьом" е поръчал обувки и облекла от пролетната колекция и е пристъпил към покупки на облекла".

Миналия месец Иванка Тръмп каза, че ще вземе "формална отпуска" от шефските си постове в "Тръмп органайзейшън" и от своята фирма, която ще се ръководи от сегашния президент и от борд от доверени лица. Процесът по напускането на тези постове обаче е сложен.

Иванка Тръмп
Guliver/Getty Images

"Тръмп органайзейшън" все още не е подала необходимите документи за изваждането на Иванка Тръмп от лиценза за алкохол на една компания, свързана с принадлежащия на Тръмп хотел "Сохо" в Манхатън, каза говорител на агенцията за алкохолни лицензи на щата Ню Йорк. Според него компаниите трябва да подновяват лицензите си до 10 работни дни при всяка промяна в управленския състав, а това изисква агенцията първо да прегледа и одобри документите, но в случая този процес още не е започнал, защото агенцията още не е получила такова искане (от фирмата на Тръмп).

Главният юрист на "Тръмп органайзейшън" Алан Гартън каза в петък, че са подадени всички документи за отписване на Иванка Тръмп от фирмите. Той добави, че това е било дълъг процес, продължил няколко седмици, но не отговори на въпроси за конкретния алкохолен лиценз.

Още за Иванка Тръмп:

Златна гривна на Иванка Тръмп разпали дебати в интернет (СНИМКИ)

Дъщерята на Иванка Тръмп плени Китай (ВИДЕО)

Синът на Иванка Тръмп пропълзя за първи път в Белия дом (ВИДЕО)
БТА