/ iStock/Getty Images
България има мощно разузнавателно присъствие в Сърбия. Тя участва в шпионския център в Скопие, заедно с Хърватия. Тези обвинения отправи председателят на парламентарната комисия за Косово Милован Дрецу тази сутрин по сръбската държавна телевизия.

Дрецун изложи твърдения, че България стои зад последния скандал, в който руски шпионин дава пари на висш сръбски чиновник. Поради тази причина днес се събира извънредно и Съвета по национална сигурност. Преди заседанието президентът Александър Вучич ще се срещне с руския посланик в Белград.



Агенцията за сигурност и разузнаване на Сърбия официално потвърди автентичността на кадрите, на които Георгий Клебан дава пари на сръбски агент.



Вучич поиска от военното разузнаване да разследва евентуална шпионска афера в Сърбия

Агенция за сигурност разследва възможна шпионска афера.

Много е важно да се каже в кой момент са публикувани тези записи в публичното пространство. Искам да Ви припомня, че България реагира много бурно по повод присъствието на руските ракетни системи С-400 по време на общите сръбско-руски военни учения. Тази история може да навреди на руско-сръбските отношения. Малко хора обърнаха внимания на реакцията на Атлантическия съвет в България. Тя мина незабелязано. Тя не може да се счита за несвързана с този случай. Те предупредиха българската общественост, че на тяхна територия Русия извършва хибридна война и нейната цел е извършването на терористични атаки", каза Дрецун.

Соломон Паси: В България има няколкостотин руски шпиони, само в руското посолство са 68

"Искам да Ви припомня, че неотдавна аз лично съобщих публично, че в Скопие е сформиран и замаскиран разузнавателен център, където има шпиони от съседните държава като България, Хърватия, Северна Македония... В Сърбия България има изключително мощно разузнавателно присъствие", подчерта Милан Дрецун, който се счита за един от най-близките сътрудници на президента Вучич.
БГНЕС