/ iStock/Getty Images
Белгийският вестник „De Stanaard“ публикува статия за китайския коронавирус с изображение, в което върху китайското знаме звездите са заменени с графики на вируса, символизиращи биологична опасност.
Това предизвика недоволството на китайската страна. Авторът на изображението Стевен Дегриз е помолен да го свали от изданието, както и да се извини на китайския народ, тъй като сатирата е „засегнала едновременно това, което флагът символизира и чувствата на китайския народ и се подиграва с усилията на китайското правителство да постави под контрол коронавирусната епидемия", пише „Медия Уоч“.
Главният редактор Карел Верховен обаче няма намерение да поднесе извинения в китайското посолство в Белгия, което се оплака вечерта на 23 януари.

Световната здравна организация даде име на коронавируса

„В Белгия имаме дълга традиция на свобода на изразяване и това важи не на последно място за изображенията, които могат да бъдат критични, провокативни и дори нараняващи, но конкретно това изображение не е нито едно от трите. То не е обида за никого и нямахме никакво намерение да засегнем Китай или китайците. То е предназначено за белгийците, за целевата аудитория на вестника, и те разбират добре предназначението му", каза той.
БГНЕС