/ Gulliver/Getty Images
Преди три години, Мариеке шокира света, когато заяви, че обмисля да се самоубие
Носителката на златен медал от Параолимпийските игри в Лондон Мариеке Вервоорт сложи край на живота си, предаде Дейли Мейл.

Тя се подложи на евтаназия на 40 години, тъй като страдаше от дегенеративно мускулно заболяване. Белгийската спринтьорка в инвалидна количка изпитваше постоянна болка, получаше припадъци и беше парализирана в краката.

Преди три години, Мариеке шокира света, когато заяви, че обмисля да се самоубие след игрите в Рио през 2016-та, в които тя спечели два медала. След това каза, че не планира да умре веднага, а когато "лошите дни станат повече от хубавите".

През 2008-а година невероятната атлетка подписа документ, който позволява на доктор да приключи живота ѝ в нейната страната, тъй като в Белгия това е законно.

Вервоорт говореше открито за проблемите си със съня, изчезващото ѝ зрение, както и че болкоуспокояващите ставали по-малко ефективни.
В интервю пред Асошиейтед Прес на Параолимпийските игри в Рио, тя описа живота си като "живеене с непрекъсната болка, идващо от нелечимо, дегенеративно гръбначно заболяване.

Тя разказа как е спала само по 10 минути на нощ и как спортът я е поддържал жива.

"Твърде трудно е за тялото ми. Всяка тренировка страдам заради болката, но тренировките и състезанията са лекарствата за мен.", заяви Вервоорт в интервюто от 2016-та.