/ Guliver/Getty Images,архив
Белгийските власти наредиха затварянето на фабрика за шоколадите Kinder, която е причина за вълна от случаи на салмонела в няколко европейски държави и САЩ.

„Фабриката, собственост на италианския сладкарски гигант Ferrero, е наредено да бъде затворена след констатациите от последните няколко часа, че информацията, предоставена от Ferrero, е непълна", се казва в изявление на белгийския орган за безопасност на храните, цитирано от БГНЕС.

В контекста на продължаващите разследвания за салмонела, които се провеждат в сътрудничество с органите за безопасност на храните, Ferrero преустановява дейността на завода си в Арлон, Белгия.

„Цялата продукция на Kinder Surprise Maxi 100g, Kinder Schokobons, Kinder Maxi Mix и Kinder Happy Moments, произведени в Арлон, се изтеглят с незабавен ефект“, се казва в съобщение от компанията, публикувано на официалната интернет страница на Kinder България.

„Ferrero признава, че е имало вътрешни неефективности, които са довели до забавяне на своевременния достъп и споделяне на информация.

Това е повлияло на бързината и ефективността на разследванията“, допълват още от компанията. В разпространения текст се посочва, че заводът ще бъде отворен отново едва след като бъде сертифициран от властите.

От компанията уточняват, че изтеглянето засяга само продуктите Kinder™, произведени в Арлон, Белгия. На завода там се се падат около 7% от общия обем на продуктите Kinder, произвеждани в световен мащаб на годишна база. „Ще бъдат приложени местни решения за подпомагане на потребителите във връзка с изтеглянето“, става ясно още от съобщението.

„Дълбоко съжаляваме за този случай. Искаме искрено да се извиним на всички наши потребители и бизнес партньори и да благодарим на органите за безопасност на храните за ценните насоки.

Безопасността на храните, качеството и грижата за потребителите са в основата на Ferrero още от създаването на компанията. Това сериозно събитие засяга сърцевината на това, което защитаваме, и ще предприемем всички необходими стъпки, за да запазим пълното доверие на нашите потребители“, уверяват от компанията.

 
БГНЕС, Kinder България