коронавирус ваксин
коронавирус ваксин / iStock/Getty Images
Белгия ще участва в производството на ваксина срещу COVID-19 от октомври. Това съобщи пред местни медии директорът на фармацевтичната фирма "АстраЗенека" Паскал Сорио, цитиран от БТА.

Той уточни, че се извършват изпитания на две ваксини на този производител в САЩ и в Европа. Във Великобритания въздействието от медикамента е бил проверено при 1000 доброволци и сега се пристъпва към изпитания върху 10 000 желаещи. Очаква се данните от изпитанията да бъдат готови през август или септември.

България има готовност да се включи към европейската инициатива за ваксина за COVID-19

Медиите отбелязват, че това е съществена новина, защото очакванията досега бяха ваксината да бъде достъпна едва в началото на следващата година. Допълва се, че 200 лаборатории по света разработват ваксина срещу новата болест, като осем от тях бележат чувствителен напредък.

Сорио уточнява, че се предвижда ваксината, произвеждана от оглавяваното от него дружество, да бъде продавана на цена по себестойност, без печалба, докато трае сегашната пандемия. По неговите думи е особено важна подкрепата на Франция, Германия, Италия и Холандия, които са сключили договор за доставка на 400 милиона бройки от ваксината.

АстраЗенека преговаря и с Япония, Русия, Бразилия и Китай за доставка на ваксина срещу COVID-19

Той пояснява, че тези количества се предвижда да бъдат предоставени на държавите от ЕС, които желаят. Посочените четири страни ще получат препарата първи. По думите на Сорио ваксината ще осигурява защита за около една година.
БТА