Бащата на Саркози: С Никола никога не говорим за политика
Бащата на Саркози: С Никола никога не говорим за политика / снимкa: БГНЕС

Бащата на Никола Саркози - Пол Саркози, казва, че синът му би имал по-спокоен живот, ако не се кандидатира на президентските избори във Франция, които ще се състоят след две години, предаде АФП.

"Той ще реши, но лично аз мисля, че би имал много по-спокоен и много по-удобен живот, ако не се кандидатира", заявява Пол Саркози за всекидневника "Паризиен" днес, във време, когато публикува мемоарната си книга, озаглавена "Толкова много живот".

Това е мнението на баща, който обича сина си и който би искал да го види щастлив, казва Пол и добавя, че "може да си представи каква тежест носи президентът: между икономическата криза, безработицата, хората на улицата".

Избран през 2007 г., Никола Саркози не е съобщил ще се кандидатира ли на предстоящите през 2012 г. президентски избори. Баща му добавя, че никога не говори за политика с президента. "Това е тема табу, особено в семейството. Когато идвам да го видя в Елисейския дворец, той ми говори за живота си", казва 82-годишният художник, пише БТА.

Той уточнява, че е искал разрешение от сина си преди да започне да редактира мемоарите си. "В началото не прие това особено добре, но му изпращах написаното от мен на всеки 50 страници", казва Пол, според когото Никола Саркози "никога не предложил и най-малка корекция".

В същото време автобиографичната книга на Пол Саркози вече се появи на пазара. Томчето, озаглавено „Толкова много живот", разказва основно за връзките на 81-годишния мъж с жените. В нея унгарският аристократ, който е избягал от родината си след края на Втората световна война, се представя за неуморим Дон Жуан, пристрастен към изневерите, които нижел по време на четирите си брака.

В мемоарите си, откъси от които се появиха вече във френски издания, Пол се сравнява с алкохолик, който не може да бъде накаран да се откаже от алкохола. По същия начин бащата на президента гледа на своята страст към жените. „Ако накарате един алкохолик да престане да пие, той ще ви обещае, че ще го направи, за да го оставите на мира, но няма да спази обещанието си", пише Саркози-старши.

Един от най-пикантните спомени, разказани в книгата, е този за сексуалната връзка на Пол с неговата бавачка. Тази връзка започнала, когато той бил 11-годишен, а неговата бавачка му четяла история за приспиване. Бащата на Саркози си спомня с възможно най-големи подробности за този епизод от кариерата си на Дон Жуан.