Барзани: Кюрдите ще се защитават с оръжие, ако турски войски навлязат в Северен Ирак
Барзани: Кюрдите ще се защитават с оръжие, ако турски войски навлязат в Северен Ирак / netinfo

Президентът на иракски Кюрдистан Масуд Барзани заяви, че кюрдите ще защитават земята си с оръжие в ръка, ако турските войски навлязат в Северен Ирак, предаде ИТАР-ТАСС.

В интервю за телевизия Ал Джазира Барзани изрази увереност, че сегашната конфликтна ситуация е била умишлено провокирана от турското правителство. "Защо точно сега Анкара реши да предприеме мащабна военна операция срещу Кюрдската работническа партия (ПКК)? Защо чака 23 години, за да се справи с нея?", попита той.

По думите на Барзани в Северен Ирак вече има стабилност, районът върви по пътя на демокрацията, а условията на живот на населението се подобряват. Той подчерта, че кюрдите нямат никакви агресивни намерения към Турция. Ние се смятаме за част от Ирак и не представляваме опасност за съседна Турция, изтъкна кюрдският лидер. Според него няма никакви основания за концентриране на турски войски по иракската граница.

Барзани обеща да настоява пред ПКК да спазва "режима на прекратяване на огъня, освобождаване на пленниците и придържане към търсенето на политическо решение".