Барак Обама гласува в Чикаго
Барак Обама гласува в Чикаго / БГНЕС
Кандидатът на Демократическата партия за Белия дом Барак Обама гласува в Чикаго заедно с дъщеря си Малия, предаде АФП.

Сенаторът от Илинойс, който беше придружаван от съпругата си Мишел Обама и от двете си дъщери, Саша и Малия, беше чакан от десетки репортери и фотографи пред избирателната секция в училищен гимнастически салон в Чикаго. Той може да стане първият чернокож президент в историята на САЩ.

Междувременно стана ясно, че задочният вот, който бабата на Барак Обама даде по интернет, ще бъде зачетен независимо, че тя почина вчера в Хонолулу ден преди официалната дата на президентските избори,

Както вотът на всички избиратели, които са гласували задочно, така и вотът на Мадлин Дънам, се зачита, посочи говорителката на кандидата на Демократическата партия Линда Дъглас.  

Демократите очакват да увеличат мнозинството си в двете камари на американския Конгрес, разчитайки на популярността на кандидат-президента Барак Обама и на непопулярността на президента републиканец Джордж У. Буш, предаде Асошиейтед прес. Разтревожени републиканци започват да предупреждават, че САЩ са изправени пред възможността Демократическата партия да спечели сериозно надмощие в Камарата на представителите и в Сената, а в същото време нейният кандидат да стане президент на страната, информира БТА. Те твърдят, че оставени без контрол, демократите ще започнат да източват средства от бюджета, за да разширят социалните програми.