/ ThinkStock/Getty Images
Християнски мисионер от Индиана е бил убит в Камерун вчера. Той бил застрелян в размирен регион, където се водят боеве между сепаратисти и армията, заяви негова роднина, цитирана от Ройтерс.
 
Чарлз Уеско, 44-годишен баптистки мисионер, бил в Камерун от по-малко от две седмици, преди да бъде убит, заяви неговата роднина Джой Уилямс. Бил е застрелян в англоезичния северозапад на Камерун, където армията воюва със сепаратисти. Отцепниците, които са англоезични, искат да отделят региона от френскоезичното централно правителство и да създадат независима държава под името Амбазония. От миналата година досега конфликтът е взел стотици жертви и се оказа най-големият проблем в сферата на сигурността за президента Пол Бия за неговите почти четири десетилетия във властта.
 
По-рано този месец той спечели седми мандат. Американският мисионер пътувал в автомобил заедно със съпругата и едно от децата си, когато бил прострелян няколко пъти в главата от войник, каза Уилямс по телефона от САЩ. При засадата не пострадал никой друг освен Уеско, добави тя. Семейството не знае дали войникът е бил от армията на Камерун или сепаратистите. Уеско живеел в щата Индиана и принадлежал към местна баптистка църква. Има осем деца, заяви Уилямс.
 
Семейството първоначално възнамерявало да замине за Камерун още през август, но отложило мисията си заради размириците, добави тя. "Съзнаваха опасността", заяви Уилямс.
 
Държавният департамент на САЩ потвърди, че американски гражданин е бил убит в Камерун, и добави, че е предложил всякаква необходима консулска помощ на семейството, но не даде повече подробности за човека.
БТА